Wykonanie
Ponieważ wiosna już za pasem,nadszedł czas na pozbywanie się zimowych zapasów.W mojej zamrażarce znalazłam mnóstwo
białek i
owoców.Na pierwszy ogień poszły
białka.Uszczęśliwiłam rodzinę
bezami w różnych wersjach.Prezentują się uroczo, mają lekki zapach i smak
orzechowy,ale są dosyć słodkie, dlatego proponuję by były dodatkiem do innych deserów.
Składniki:2
białka150 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki nutelli w temp. pokojowej
Sposób wykonania:
Białka z odrobiną
soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać
cukier. Miksować, aż
cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać
mąkę i
sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka
razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać
bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie
bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.
Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.Smacznego :)