ßßß
Składniki:2 białka150 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka soku z cytryny2 łyżki nutelli w temp. pokojowej
Sposób wykonania:Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier. Miksować, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać mąkę i sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.Smacznego :)