Wykonanie
Od jakiegoś czasu zmagam się z robótkami szydełkowymi, co nie jest tajemnicą dla stałych bywalców na blogu. Jakieś trzy tygodnie walczę z chustką wg wzoru "Virus Tuch". Praca idzie mi dość wolno, bo nie mam zbyt wiele czasu na dzierganie. Dziękuję bardzo Irence z bloga "Babuchowe robótki" za chęć pomocy zagubionej owieczce, jaką jeszcze jestem w kwestii szydełkowania. Oczywiście jak na łasucha przystało, zmagania z chustką umilam sobie różnymi deserami, tym razem była to Pavlova w pucharku. Efekty- zarówno szydełkowania jak i ciągłej potrzeby podjadania widoczne są na zdjęciach.
Pavlova w pucharkach, składniki na 4 porcje:
Bezy:2
białka1 łyżeczka
soku z cytryny1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soli3 łyżki
cukruPozostałe:200ml
śmietanki100g
mascarponeowoce do dekoracji
Białka ubijamy z
solą. Stopniowo dodajemy
cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z
mąką i
sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze do pieczenia malutkie
beziki. Wkładamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Czas pieczenia zależy od wiekości- ja piekłam swoje ok. 50 minut.
Śmietankę ubijamy. Dodajemy
serek, gdy będzie już ubita i mieszamy. Wkładamy do pucharków na zmianę
bezy, krem,
owoce. Gotowe!