ßßß Cookit - przepis na Bezy z kremem nutellowym

Bezy z kremem nutellowym

nazwa

Wykonanie

Wydawać by się mogło, że to połączenie słodkiego ze słodkim,
ale byłam bardzo mile zaskoczona efektem końcowym...
Polecam :)
Składniki:
bezy:
3 białka
szczypta soli
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
3 łyżki serka mascarpone
3 łyżki nutelli
Sposób wykonania:
Białka z solą ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodawać cukier. Masa musi być lśniąca, a cukier dobrze rozpuszczony. Na koniec, wsypać mąkę ziemniaczaną i dodać sok z cytryny. Zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy. Piec w temp. 120 C ok 70-80 minut.
Temperaturę i czas pieczenia trzeba jednak dostosować do swojego piekarnika. Mój zazwyczaj piecze mocniej niż zalecane temperatury, dlatego piekłam bezy w temp. 90 C ok 2 godzin.
Gdy bezy wystygną przygotować krem - serek mascarpone i nutellę wymieszać. Krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Spody bez smarować kremem i połączyć ze sobą. Smacznego :)
Jeżeli chcecie zachować chrupkość bez, smarujcie je kremem tuż przed podaniem.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/11/Bezy-z-kremem-nutellowym.html