Wykonanie
Wydawać by się mogło, że to połączenie słodkiego ze słodkim,ale byłam bardzo mile zaskoczona efektem końcowym...Polecam :)
Składniki:
bezy:3
białkaszczypta
soli150 g drobnego
cukru2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejkrem:3 łyżki
serka mascarpone3 łyżki nutelliSposób wykonania:
Białka z
solą ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodawać
cukier. Masa musi być lśniąca, a
cukier dobrze rozpuszczony. Na koniec, wsypać
mąkę ziemniaczaną i dodać
sok z cytryny. Zmiksować.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać
bezy. Piec w temp. 120 C ok 70-80 minut.Temperaturę i czas pieczenia trzeba jednak dostosować do swojego piekarnika. Mój zazwyczaj piecze mocniej niż zalecane temperatury, dlatego piekłam
bezy w temp. 90 C ok 2 godzin.Gdy
bezy wystygną przygotować krem -
serek mascarpone i nutellę wymieszać. Krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Spody bez smarować kremem i połączyć ze sobą. Smacznego :)Jeżeli chcecie zachować chrupkość bez, smarujcie je kremem tuż przed podaniem.