ßßß
Składniki:bezy:3 białkaszczypta soli150 g drobnego cukru2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejkrem:3 łyżki serka mascarpone3 łyżki nutelliSposób wykonania:Białka z solą ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodawać cukier. Masa musi być lśniąca, a cukier dobrze rozpuszczony. Na koniec, wsypać mąkę ziemniaczaną i dodać sok z cytryny. Zmiksować.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy. Piec w temp. 120 C ok 70-80 minut.Temperaturę i czas pieczenia trzeba jednak dostosować do swojego piekarnika. Mój zazwyczaj piecze mocniej niż zalecane temperatury, dlatego piekłam bezy w temp. 90 C ok 2 godzin.Gdy bezy wystygną przygotować krem - serek mascarpone i nutellę wymieszać. Krótko, do uzyskania jednolitej masy.Spody bez smarować kremem i połączyć ze sobą. Smacznego :)Jeżeli chcecie zachować chrupkość bez, smarujcie je kremem tuż przed podaniem.