Wykonanie
Dzień dobry kochani. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie ? Mam nadzieję, że wszystko jest u was w porządku. Dzisiaj chciałabym was poczęstować pysznym torcikiem
bezowym, który był takim, że tak
powiem eksperymentem bo zrobiłam go bez
cukru i dodałam erytrytol. Tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie i czy w ogóle będzie smaczny.
Powiem wam, że wyszedł super. Co prawda ma inny smak niż
beza przygotowana tradycyjnie z
cukrem, ale osoby, które muszą unikać
cukru spokojnie mogą sobie taką
bezę zrobić i zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia.Krem zrobiłam z
serka mascarpone,
śmietany i kajmaku. Oczywiście możecie zrobić bez dodatku kajmaku i dodać również erytrytol.To co, kto ma ochotę na kawałek, zapraszam. Życzę wam miłego weekendu i smacznego.Składniki:- 6
białek jaj- 180 g erytrytolu zmielonego na puder- 25 g
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
soku z cytryny- szczypta
soliBiałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Następnie dodajemy po łyżce erytrytolu i dalej miksujemy. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy, na koniec wlewamy
sok z cytryny i miksujemy ale już na małych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na którym odrysowujemy dwa koła. Wykładamy ubitą pianę na obrys kół - ja zostawiłam wyższe boki.Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, funkcja termoobieg i wkładamy blaszkę z
bezą. Od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy
bezę około dwóch godzin. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.Jak już
beza się upiecze to otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy
bezę, aby wystygła.Przygotowujemy krem - ja miałam 250 g
serka mascarpone, 500 ml
śmietany 36%, 3 łyżki kajmaku. Wszystko razem zmiksowałam. Przełożyłam blaty
bezy i udekorowałam
malinami i
borówkami. Schłodziłam ją przed podaniem w lodówce.