Wykonanie
Składniki na
bezę:6-7
białek - w zależności od wielkości jaj,350g
cukru pudru ( miałam tylko 200g
cukru pudru, więc dodałam 150g
cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre),1 łyżeczka
soku z cytryny,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej,szczypta
soli,Ponadto:dwie duże
śmietany 30%,
masło do posmarowania blaszki,niepełne dwie szklanki
jagód.Przygotowanie :
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli
cukier puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować
masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy
beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min. zmniejszyć temp. do 140stopni i piec ok.90min. Po tym czasie leciutko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić
bezę na kilka godzin.
Śmietanę ubić na sztywno.
Jagody umyć i osuszyć.
Bezę wyłożyć na paterę, położyć na nią ubitą
śmietanę i posypać
jagodami. Jeżeli
beza nie będzie zjedzona od razu, lepiej nie kłaść na całość
śmietany z
jagodami lecz na pojedyncze porcje.Smacznego!!!