Wykonanie
Maj. Zwykle kojarzy się z wiosną, wypadami za miasto, grillowaniem w rodzinnym gronie, itp. Wszystko budzi się do życia, rozkwita, a nam udziela się radosny nastrój.Niestety, w tym roku maj jest wyjątkowo smutny dla całej mojej rodziny. Niedawno odszedł Wujek Jacek - brat mojego Taty, a kilka dni temu Ciocia Jola - siostra mojego Taty, przegrawszy ciężką walkę z
rakiem.Badajmy się, dbajmy o siebie i
bliskich, na chwilę się zatrzymajmy, odpocznijmy, doceńmy to co mamy, bo zdrowie i rodzina są najważniejsze.Mrożony tort
truskawkowy. Dwa
bezowe blaty, a
między nimi kremowa masa ze
śmietanki,
serka mascarpone i musu
truskawkowego. Inspirowałam się tym przepisem.Blat
bezowy (składniki na 1 sztukę):3
białka, w temp. pokojowejszczypta
soli150 g drobnego
cukru0,5 łyżeczki
octu winnego lub
soku z cytrynyNa arkuszu pergaminu narysować okrąg o średnicy 21 cm, pozostawiając kilka centymetrów odstępu od brzegów (
beza urośnie). Blaszkę delikatnie posmarować
masłem w rogach i przykleić do niej papier do pieczenia.Przygotować szprycę z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC
Białka ubić na pianę ze szczyptą
soli. Stale miksując, dodawać
cukier łyżka po łyżce, ubijając chwilę po każdym dodaniu. Na koniec dodać
ocet lub
sok z cytryny. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.Masę przełożyć do szprycy i wycisnąć na okrąg 'ślimaka'. Za pomocą długiego noża wyrównać wierzch, a następnie w ten sam sposób wycisnąć drugą warstwę. Ponownie wyrównać i uformować zgrabny dysk.Wstawić do piekarnika i piec 5 minut w 180ºC. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez kolejne 80 minut. Wystudzić blat w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.W ten sam sposób przygotować drugi blat. Jeżeli posiadacie duży piekarnik i jeszcze większą blachę, można upiec dwa blaty na raz. Natomiast pieczenie na dwóch poziomach w moim piekarniku się nie sprawdza, więc nie polecam.Blaty można przygotować dzień wcześniej.Masa truskawkowa:500 g
truskawek, umytych i odszypułkowanych (kilka ładnych sztuk zostawić z szypułkami - do dekoracji)500 ml schłodzonej
śmietany kremówki 36 %250 g
serka mascarpone2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudru1 tabliczka
gorzkiej czekolady250 g
truskawek zalać
sokiem z cytryny i podgrzewać w rondlu do miękkości. Zblendować na mus, dodać
cukier puder, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Mus zmiksować z
serkiem mascarpone.
Śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z masą
truskawkową za pomocą
łopatki lub mikserem na najniższych obrotach. 200 g
truskawek pokroić na małe kawałeczki. Dodać do masy, wymieszać i schować do lodówki.W tym czasie tortownicę o średnicy 26 cm (do takiego rozmiaru urosła
beza) wyłożyć papierem do pieczenia. Wystarczy obłożyć same boki. Uciąć paski pergaminu o szerokości ok. 6 cm (odpowiadającej wysokości
boku tortownicy) i przykleić, smarując boki od wewnątrz odrobiną
masła.Na dnie formy ułożyć jeden z blatów. Wyłożyć masę
truskawkową, wyrównać wierzch i przykryć drugim blatem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wystudzić. Resztę
truskawek zanurzyć w płynnej
czekoladzie i odłożyć na pergamin, by stężała. Można schować do lodówki. Pozostałą
czekoladę zużyć na dekorację wierzchu
tortu, tworząc wzór według fantazji. Rozłożyć
truskawki w
czekoladzie.Tort schować do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ostrożnie usunąć pergamin z
boków tortu.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: