ßßß Cookit - przepis na Mrożony tort bezowy z truskawkami

Mrożony tort bezowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Maj. Zwykle kojarzy się z wiosną, wypadami za miasto, grillowaniem w rodzinnym gronie, itp. Wszystko budzi się do życia, rozkwita, a nam udziela się radosny nastrój.
Niestety, w tym roku maj jest wyjątkowo smutny dla całej mojej rodziny. Niedawno odszedł Wujek Jacek - brat mojego Taty, a kilka dni temu Ciocia Jola - siostra mojego Taty, przegrawszy ciężką walkę z rakiem.
Badajmy się, dbajmy o siebie i bliskich, na chwilę się zatrzymajmy, odpocznijmy, doceńmy to co mamy, bo zdrowie i rodzina są najważniejsze.
Mrożony tort truskawkowy. Dwa bezowe blaty, a między nimi kremowa masa ze śmietanki, serka mascarpone i musu truskawkowego. Inspirowałam się tym przepisem.
Blat bezowy (składniki na 1 sztukę):
3 białka, w temp. pokojowej
szczypta soli
150 g drobnego cukru
0,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Na arkuszu pergaminu narysować okrąg o średnicy 21 cm, pozostawiając kilka centymetrów odstępu od brzegów (beza urośnie). Blaszkę delikatnie posmarować masłem w rogach i przykleić do niej papier do pieczenia.
Przygotować szprycę z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Stale miksując, dodawać cukier łyżka po łyżce, ubijając chwilę po każdym dodaniu. Na koniec dodać ocet lub sok z cytryny. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Masę przełożyć do szprycy i wycisnąć na okrąg 'ślimaka'. Za pomocą długiego noża wyrównać wierzch, a następnie w ten sam sposób wycisnąć drugą warstwę. Ponownie wyrównać i uformować zgrabny dysk.
Wstawić do piekarnika i piec 5 minut w 180ºC. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez kolejne 80 minut. Wystudzić blat w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
W ten sam sposób przygotować drugi blat. Jeżeli posiadacie duży piekarnik i jeszcze większą blachę, można upiec dwa blaty na raz. Natomiast pieczenie na dwóch poziomach w moim piekarniku się nie sprawdza, więc nie polecam.
Blaty można przygotować dzień wcześniej.
Masa truskawkowa:
500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych (kilka ładnych sztuk zostawić z szypułkami - do dekoracji)
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
250 g truskawek zalać sokiem z cytryny i podgrzewać w rondlu do miękkości. Zblendować na mus, dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Mus zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z masą truskawkową za pomocą łopatki lub mikserem na najniższych obrotach. 200 g truskawek pokroić na małe kawałeczki. Dodać do masy, wymieszać i schować do lodówki.
W tym czasie tortownicę o średnicy 26 cm (do takiego rozmiaru urosła beza) wyłożyć papierem do pieczenia. Wystarczy obłożyć same boki. Uciąć paski pergaminu o szerokości ok. 6 cm (odpowiadającej wysokości boku tortownicy) i przykleić, smarując boki od wewnątrz odrobiną masła.
Na dnie formy ułożyć jeden z blatów. Wyłożyć masę truskawkową, wyrównać wierzch i przykryć drugim blatem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Resztę truskawek zanurzyć w płynnej czekoladzie i odłożyć na pergamin, by stężała. Można schować do lodówki. Pozostałą czekoladę zużyć na dekorację wierzchu tortu, tworząc wzór według fantazji. Rozłożyć truskawki w czekoladzie.
Tort schować do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ostrożnie usunąć pergamin z boków tortu.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/05/mrozony-tort-bezowy-z-truskawkami.html