Wykonanie
Składniki:*na
bezę- 3
białka- 150g drobnego
cukru- 1/2 łyżeczki
soku z cytryny- szczypta
soli*na masę- 1/2kg
truskawek- 400ml
śmietany 36%- 250g
serka mascarpone- 3 łyżki
cukru pudru- 2 łyżki
soku z cytryny*dodatkowo- 1 tabliczka
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:1.
Białka ze szczyptą
soli ubijmy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo
cukier, aż powstanie szklista masa. Mieszamy z
sokiem z cytryny. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy 2
okręgi o średnicy ok. 18cm, w sporej odległości, ponieważ
bezy wyrosną. Masę dzielimy na dwie części i każdą rozsmarowujemy na wyrysowanych okręgach.
Bezy pieczemy najpierw przez 5 min. w 180 stopniach, a następne 60 min. w 140. Po tym czasie
bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.2. Połowę
truskawek zalewamy
sokiem z cytryny i chwilę gotujemy, by się rozpadły. Następnie je miksujemy, łączymy z
cukrem pudrem, studzimy. Później miksujemy z
serkiem mascarpone.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, na małych obrotach łączymy z wcześniej przygotowaną masą
serowo-
truskawkową. Pozostałe
truskawki (kilka odkładamy do dekoracji) kroimy na małe kawałki i mieszamy z kremem. Masę chowamy na 30 min. do lodówki.4. Jeden blat
bezowy wkładamy do okrągłej formy, ewentualnie na płaski talerz, smarujemy go masą
truskawkową, przykrywamy drugą
bezą, lekko dociskamy, wyrównujemy boki i wkładamy do zamrażalki.5.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, można w niej zamoczyć
truskawki do dekoracji. Wyciągamy tort z zamrażalki, polewamy lekko przestudzoną
czekoladą, dekorujemy
truskawkami i ponownie wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pozostawiamy ok. 30 min. w temp. pokojowej, aby łatwiej było pokroić na kawałki.Inspiracja: pin-upcake