ßßß Cookit - przepis na Zimowa Pavlova

Zimowa Pavlova

nazwa

Wykonanie

Wspominałam już o niej, pisałam o letniej wersji . Nazywam ją zimową, bo zapas mrożonych latem truskawek to coś, co w zimie pociesza i pomaga ją przetrwać; zwłaszcza pokonać ostatnią prostą. Mus z truskawek nie udaje świeżych owoców – ma zupełnie inny, swój, słodki, bardzo intensywny charakter.
Torcik jest prosty, niesamowicie efektowny i jest jedną z najsmaczniejszych rzeczy, jakie w życiu jadłam.
Składniki (na 6 porcji):
3 białka (w temperaturze pokojowej)
150g cukru pudru
mała szczypta soli
pół łyżeczki soku z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
300ml śmietanki do ubijania
ok. 300g mrożonych truskawek
4-5 łyżeczek cukru pudru (część do śmietanki, część do truskawek – do smaku)
Na standardowej płaskiej blasze umieścić prostokąt z papieru do pieczenia. Odrysować na nim koło o średnicy około 18 cm (najlepiej od okrągłej formy do ciast).
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Ubić białka z cukrem tak, jak w przepisie na bezę z truskawkami, nie dodając jednak skórki cytrynowej.
Do piany z białek dodać ziarenka wanilii i wymieszać delikatnie, ale stanowczo, kilkoma zdecydowanymi ruchami, większą łyżką.
Masę bezową wyłożyć na papier do pieczenia i starannie rozprowadzić tak, aby uformować, wypełniając obrys, „placek” o wysokości kilku centymetrów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast obniżyć temperaturę do 150. Piec około godziny – czas pieczenia może być inny w różnych piekarnikach. Ważne, aby beza była sztywna, twarda i krucha na zewnątrz, natomiast po naciśnięciu na jej środek powinno wyczuwać się nie pulchność i miękkość, ale zdecydowaną sprężystość.
Wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozwolić bezie zupełnie wystygnąć.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, truskawki z cukrem zmiksować.
Przed samym podaniem wyłożyć na bezę ubitą śmietanę, pojedyncze porcje polewać musem truskawkowym. Podać go również oddzielnie, aby każdy mógł sięgnąć po niego w razie nagłej potrzeby ;)
Bezę można upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Udekorować przed samym podaniem.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2012/02/zimowa-pavlova.html