Wykonanie
Wspominałam już o niej,
pisałam o letniej wersji . Nazywam ją zimową, bo zapas mrożonych latem
truskawek to coś, co w zimie pociesza i pomaga ją przetrwać; zwłaszcza pokonać ostatnią prostą. Mus z
truskawek nie udaje świeżych
owoców – ma zupełnie inny, swój, słodki, bardzo intensywny charakter.Torcik jest prosty, niesamowicie efektowny i jest jedną z najsmaczniejszych rzeczy, jakie w życiu
jadłam.Składniki (na 6 porcji):3
białka (w temperaturze pokojowej)150g
cukru pudrumała szczypta
solipół łyżeczki
soku z cytrynyziarenka z 1
laski wanilii300ml
śmietanki do ubijaniaok. 300g mrożonych
truskawek4-5 łyżeczek
cukru pudru (część do
śmietanki, część do
truskawek – do smaku)Na standardowej płaskiej blasze umieścić prostokąt z papieru do pieczenia. Odrysować na nim koło o średnicy około 18 cm (najlepiej od okrągłej formy do ciast).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Ubić
białka z
cukrem tak, jak w przepisie na
bezę z
truskawkami, nie dodając jednak
skórki cytrynowej.Do piany z
białek dodać ziarenka
wanilii i wymieszać delikatnie, ale stanowczo, kilkoma zdecydowanymi ruchami, większą łyżką.Masę
bezową wyłożyć na papier do pieczenia i starannie rozprowadzić tak, aby uformować, wypełniając obrys, „placek” o wysokości kilku centymetrów.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast obniżyć temperaturę do 150. Piec około godziny – czas pieczenia może być inny w różnych piekarnikach. Ważne, aby
beza była sztywna, twarda i krucha na zewnątrz, natomiast po naciśnięciu na jej środek powinno wyczuwać się nie pulchność i miękkość, ale zdecydowaną sprężystość.Wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozwolić
bezie zupełnie wystygnąć.
Śmietankę ubić z
cukrem na sztywno,
truskawki z
cukrem zmiksować.Przed samym podaniem wyłożyć na
bezę ubitą
śmietanę, pojedyncze porcje polewać musem
truskawkowym. Podać go również oddzielnie, aby każdy mógł sięgnąć po niego w razie nagłej potrzeby ;)
Bezę można upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Udekorować przed samym podaniem.