Wykonanie
Moi Rodzice na spokojną emeryturę wyprowadzili się za miasto, żyją na płaskiej jak
okiem sięgnąć ziemi, ze wszystkich stron otoczeni wielkimi uprawami. Okolica jest pozytywna; od wczesnego lata po późną jesień sąsiedzi zapraszają, żeby zbierać
truskawki,
maliny,
ogórki,
jabłka,
potem ziemniaki,
cebulę . Te pierwsze mijają teraz: oprócz tego, że zamykam je w słoikach, namiętnie mrożę kilogramami; kilkanaście paczuszek robi za paliwo do następnej późnej wiosny. Upieram się, że warto świeże dojrzałe
owoce mrozić, bo wyglądają i są czym innym niż mrożonki dostępne w sklepach. Czas mrożonych nastąpi, a dziś korzystam z ostatnich świeżych
owoców. Pavlova cudownie orzeźwiająca.Składniki (na 6 porcji):3
białka (w temperaturze pokojowej)150g
cukru pudrumała szczypta
solipół łyżeczki
soku z cytrynyskórka starta z połowy
cytryny350-400ml
śmietanki do ubijaniadwie garście
truskawek (większe przekrojone na pół)Na standardowej płaskiej blasze umieścić prostokąt z papieru do pieczenia. Odrysować na nim koło o średnicy około 18 cm (najlepiej od okrągłej formy do ciast).Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Białka umieścić w czystej i suchej misce (nie powinno być śladu tłuszczu); można ją także przed rozpoczęciem pracy przetrzeć połówką
cytryny. Do
białek dodać szczyptę
soli,
sok z cytryny i ubić je na półsztywno, na coraz większych obrotach. Dalej ubijając dodawać
cukier puder: stopniowo, po łyżce. Ubijać, aż piana będzie lśniąca i sztywna (czyli wytrzyma próbę odwrócenia górą do dołu; ja wolę jednak nabrać nieco piany na trzepak i jego odwrócić; jeżeli kosmyk zachowuje kształt w różnych pozycjach, piana ubita jest na sztywno). Miksując dalej sprawdzać strukturę piany, rozcierając jej odrobinę pomiędzy opuszkami palców: nie powinny być wyczuwalne grudki ani „piasek”; powinna być jak najgładsza. Nie należy jednak ubijać
białek zbyt długo, bo „podejdą wodą”. Ja po ubiciu pracuję mikserem już nie dłużej niż minuta – dwie.Do piany z
białek dodać
skórkę cytrynową i wymieszać delikatnie, ale stanowczo, kilkoma zdecydowanymi ruchami, większą łyżką.Masę
bezową wyłożyć na papier do pieczenia i starannie rozprowadzić tak, aby uformować, wypełniając obrys, „placek” o wysokości kilku centymetrów.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast obniżyć temperaturę do 150. Piec około godziny – czas pieczenia może być inny w różnych piekarnikach. Ważne, aby
beza była sztywna, twarda i krucha na zewnątrz, natomiast po naciśnięciu na jej środek powinno wyczuwać się nie pulchność i miękkość, ale zdecydowaną sprężystość.Wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozwolić
bezie zupełnie wystygnąć.Przełożyć ją na większy talerz, na wierzch wyłożyć ubitą
śmietanę, na nią
truskawki.