Wykonanie
Czas: 3 godzinyIlość szt. 6
BEZASKŁADNIKI:6
białek300g
cukru drobnego1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytrynySzczypta
soliBEZA WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli.Pod koniec powoli po łyżce dodajemy rozdrobniony
cukier.Na samym końcu dosypujemy
mąkę ziemniaczaną oraz
sok z cytryny i dokładnie mieszamy.Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia.
Bezę wykładamy w odstępach minimum 5 cm od siebie. Przygotowujemy 12 krążków o krążki średnicy 5 cm i wysokości 2cm.Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C i w tej temperaturze suszymy
bezę przez 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 110 °C i suszymy następne 2,5 godziny .Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym pozwalamy
bezie ostygnąć.W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwieramy piekarnika!FRUŻELINA WIŚNIOWA:SKŁADNIKI:500g
Wiśnie drylowane (mogą być mrożone)50g
cukru pudru1 łyżka
skrobi ziemniaczanejWYKONANIE:
Wiśnie zasypujemy
cukrem w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu. Ze
skrobi ziemniaczanej i odrobiny
wody sporządzamy zawiesinę, którą zagęszczamy gotujące się
wiśnie. Frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.KREM
MASCARPONESKŁADNIKI:500g
sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)600g
śmietanki 36%15g
cukru waniliowegoWYKONANIE:Mocno schłodzoną
śmietanę ubijamy i dodajemy
cukier waniliowy. Do
bitej śmietany dodajemy
mascarpone i dokładnie, ale krótko mieszamy wszystkie składniki.Jeden blat
bezowy układamy na talerzu i obficie smarujemy kremem. Nakładamy frużelinę
wiśniową i przykrywamy drugim blatem.Tak postępujemy ze wszystkimi krążkami
bezy.Krem i frużelinę najlepiej nakładać na
bezę tuż przed samym podaniem, w przeciwnym razie
beza namoknie i straci swoją chrupkośćSmacznego 🙂Opracowanie: www.dwor-korona.pl