ßßß Cookit - przepis na Bezy - przepis podstawowy (bezglutenowe)

Bezy - przepis podstawowy (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam mój własny przepis na doskonałe chrupiące bezy, oczywiście bezglutenowe. Zaznaczam, że bezglutenowe, bo to takie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru pudru. Otóż okazuje się, że producenci oszukują i do cukru pudru dosypują mąki pszennej, wtedy takie bezy przy pieczeniu brązowieją bardzo mocno i zamiast być chrupiące są ciągnące i z bezą nie mają nic wspólnego, a tym bardziej z gluten free. Dlatego polecam używać cukru kryształ albo cukru pudru własnej produkcji. Zapraszam :-)
Składniki:
3 białka
1/2 szklanki cukru kryształ lub cukru pudru własnej produkcji (może być ciut więcej)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Wykonanie:
1. Ubijamy białka razem z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (to ma zapobiec opadnięciu).
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kleksiki albo łyżką albo jakimś cukierniczym gadżetem (ja użyłam szprycy cukierniczej). Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
3. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy tak przez godzinę, może być termoobieg i nie otwieramy piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do stu stopni i w ten sposób suszymy bezy kolejną godzinę. Po tym czasie bezy powinny być gotowe i chrupiące w środku. Jeżeli nasze bezy są większe, nakładane łyżką, to trzeba jeszcze dosuszyć jakieś pół godziny, chyba że ktoś woli bezy ciągnące się w środku.
4. Po upieczeniu przybierają lekko kremowy kolor. Śnieżnobiałe są tylko kupne chemiczne bezy.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/02/bezy-przepis-podstawowy-bezglutenowe.html