ßßß Cookit - przepis na BEZIKI

BEZIKI

nazwa

Wykonanie

BEZIKI
30 grudnia 2013
Co zrobić z nadmiarem białek, które pozostają nam po innych kuchennych zmaganiach? Proponuję przygotować chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku, delikatne w smaku...
BEZIKI
Składniki:
5 białek
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g cukru pudru
Białka umieszczamy w misce i razem z solą ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny, ciągle masę energicznie mieszając. Następnie dodajemy partiami cukier puder (łyżka po łyżce), cały czas ubijając.
Nakładamy całkowicie sztywną pianę do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy między ciasteczkami nieduże odstępy - troszkę jeszcze urosną.
Pieczemy beziki około 1 godziny w temperaturze 140*C (jeżeli ciasteczka zbyt mocno przypiekają się z wierzchu przykrywamy je folią aluminiową).
Gotowe bezy można zjadać od razu w formie niezmienionej lub zamienić je w przepyszny deser np. ten- klik .
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/beziki.html