Wykonanie
BEZIKI30 grudnia 2013
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_12_slash_beziki/l/-175330891.JPG)
Co zrobić z nadmiarem
białek, które pozostają nam po innych kuchennych zmaganiach? Proponuję przygotować chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku, delikatne w smaku...
BEZIKISkładniki:5
białekszczypta
soli1 łyżeczka
soku z cytryny300 g
cukru pudruBiałka umieszczamy w misce i razem z
solą ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Dodajemy
sok z cytryny, ciągle masę energicznie mieszając. Następnie dodajemy partiami
cukier puder (łyżka po łyżce), cały czas ubijając.Nakładamy całkowicie sztywną pianę do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy
między ciasteczkami nieduże odstępy - troszkę jeszcze urosną.Pieczemy
beziki około 1 godziny w temperaturze 140*C (jeżeli
ciasteczka zbyt mocno przypiekają się z wierzchu przykrywamy je folią aluminiową).Gotowe
bezy można zjadać od razu w formie niezmienionej lub zamienić je w przepyszny deser np. ten- klik .
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_12_slash_beziki/l/-489084592.JPG)
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_12_slash_beziki/l/1886482347.JPG)
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.