Wykonanie
Bezy powstały poniekąd przez przypadek. Zostały mi 4
białka z przygotowania tiramisu, więc postanowiłam je jakoś dobrze wykorzystać. Wybór padł właśnie na
bezy, jako że znajduje się na nie wielu amatorów i to nie tylko człekokształtnych (polecam zdjęcia :) ) Tym razem zrobiłam je jednak troszeczkę inaczej, dodając zdecydowanie więcej
soku z cytryny. Główna zasada, by
bezy wyszły jak należy, pozostaje jednak taka sama: 1
białko = 2 łyżki
cukru pudru.Składniki (na ok. 25 bez):4
białka8 płaskich łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Białka przekładamy do miski, dodajemy przesiany
cukier puder i
sok z cytryny. Wszystko miksujemy ok. 5 minut, aż otrzymamy sztywną, ale aksamitną pianę .Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na kształt bez na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 95-100 stopni i zostawiamy na 1,5 do 2 godzin, aż
bezy będą suche.
Bezy przechowujemy w papierowym lub plastikowym pudełku by nie zwilgotniały .