ßßß Cookit - przepis na Kakaowy tort bezowy

Kakaowy tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Beza (jak dla mnie) jest deserem doskonałym. Nie wszyscy za nią przepadają twierdząc, że jest zbyt słodka. Kiedyś też tak myślałam, aż do momentu, w którym spróbowałam skomponować ją z kwaśnymi dodatkami (owocami typu maliny, wiśnie lub kremem cytrynowym). Idealnie przełamują słodycz bezy, tworząc w efekcie deser doskonały. Spróbujcie, a zmienicie zdanie! Dzisiejszy przepis został znaleziony na stronie Moje Wypieki.
Składniki:
- 6 dużych białek,
- szczypta soli,
- 300 g cukru (najlepiej drobnego),
- 30 g kakao.
- krem: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), 200 g serka mascarpone,
- dodatkowo: owoce: borówki, maliny.
Białka umieszczamy w misie miksera, zaczynamy ubijać. Gdy się spienią, dodajemy sól. Ubijamy na sztywno. Pod koniec zaczynamy dodawać cukier - powoli, łyżka po łyżce. Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane kakao, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę dzielimy mniej więcej na dwie części. Z każdej z nich tworzymy okrąg o średnicy 20-21 cm na matach silikonowych do pieczenia lub papierach do pieczenia, wyłożonych na blachach (można wcześniej narysować, by było łatwiej). Pieczemy dwie bezy równocześnie - w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni, przez
1 godzinę. Najlepiej ułożyć blachy w piekarniku z odstępem, czyli na poziomie 1 i 3. Jeśli nie możecie piec równocześnie, można także oddzielnie - jedna po drugiej.
Gotowe bezy zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gdy będą zimne, pierwszą wyjmujemy na paterę i smarujemy połową kremu (ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy razem łyżką) oraz układamy połowę przygotowanych owoców (wcześniej umytych i osuszonych). Przykrywamy drugą bezą, czynność powtarzamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/09/kakaowy-tort-bezowy.html