ßßß
Składniki:- 6 dużych białek,- szczypta soli,- 300 g cukru (najlepiej drobnego),- 30 g kakao.- krem: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), 200 g serka mascarpone,- dodatkowo: owoce: borówki, maliny.Białka umieszczamy w misie miksera, zaczynamy ubijać. Gdy się spienią, dodajemy sól. Ubijamy na sztywno. Pod koniec zaczynamy dodawać cukier - powoli, łyżka po łyżce. Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane kakao, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę dzielimy mniej więcej na dwie części. Z każdej z nich tworzymy okrąg o średnicy 20-21 cm na matach silikonowych do pieczenia lub papierach do pieczenia, wyłożonych na blachach (można wcześniej narysować, by było łatwiej). Pieczemy dwie bezy równocześnie - w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni, przez1 godzinę. Najlepiej ułożyć blachy w piekarniku z odstępem, czyli na poziomie 1 i 3. Jeśli nie możecie piec równocześnie, można także oddzielnie - jedna po drugiej.Gotowe bezy zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gdy będą zimne, pierwszą wyjmujemy na paterę i smarujemy połową kremu (ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy razem łyżką) oraz układamy połowę przygotowanych owoców (wcześniej umytych i osuszonych). Przykrywamy drugą bezą, czynność powtarzamy. Smacznego!