Wykonanie
Była okazja, znacząca, na tę okazję postanowiłam zrobić tort
bezowy, który od dawna za mną chodził i którego wizję miałam od dawna. Nie jest to typowa Pavlova - Pavlovej poświęcę osobny post, gdy
maliny,
jagody,
porzeczki będą dostępne w naszych ogrodach. Tort
bezowy o smaku
cytrynowym miał zapoczątkować letnią zmianę w domowych wypiekach, w których
żurawinę,
orzechy i
czekoladę zastępujemy powoli
malinami,
wiśniami,
mango... Temperatura za oknem rośnie, słońca coraz więcej, a to zobowiązuje, aby dania serwowane były coraz bardziej kolorowe i kuszące.Składniki na
bezę:7
białek350 g
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soliSkładniki na masę
śmietanową:
śmietana 30% - ok.330 gramesencja waniliowa - 2 łyżeczkikilka łyżek
cukru pudru - każdy słodzi tyle, jak lubi
śmietan fix - 1 torebkalemon
curd - do smaku i dekoracji - 150-200 ml
maliny i
winogrona do dekoracjiSposób przygotowania:ubijamy
białka ze szczyptą
soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo
cukier puder, ubijamy, aż masa nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu na papierze pergaminowym kreślimy 2 kółka (większe i mniejsze), co pozwoli nam na zrobienie dwóch różnych
spodów bezowychrozkładamy masę
białkową na dwie części, wykładając je na blachy wyłożone pergaminem, starając sie wyłożyć ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółekwkładamy blaty
białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni, łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając
bezy w uchylonym piekarnikupo wyjęciu i ostudzeniu
bezy, ubijamy
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania
śmietan fix i esencję
waniliowądekorujemy nakładając
śmietanę na większy blat
bezowy, skrapiamy obficie lemon
curdem, następnie kładziemy mniejszy blat i powtarzamy czynność nakładając
bitą śmietanę, polewając lemon
curdem, dekorujemy
owocami.ważne:
białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane
białka mogą lekko opaść
bita śmietana powinna być nałożona na blaty
bezowe około pół godziny przez podaniem
tortu, dzięki temu
bezy będą bardziej chrupiące.