ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy, owocowy

Tort bezowy, owocowy

nazwa

Wykonanie

Była okazja, znacząca, na tę okazję postanowiłam zrobić tort bezowy, który od dawna za mną chodził i którego wizję miałam od dawna. Nie jest to typowa Pavlova - Pavlovej poświęcę osobny post, gdy maliny, jagody, porzeczki będą dostępne w naszych ogrodach. Tort bezowy o smaku cytrynowym miał zapoczątkować letnią zmianę w domowych wypiekach, w których żurawinę, orzechy i czekoladę zastępujemy powoli malinami, wiśniami, mango... Temperatura za oknem rośnie, słońca coraz więcej, a to zobowiązuje, aby dania serwowane były coraz bardziej kolorowe i kuszące.
Składniki na bezę:
7 białek
350 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki na masę śmietanową:
śmietana 30% - ok.330 gram
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
kilka łyżek cukru pudru - każdy słodzi tyle, jak lubi
śmietan fix - 1 torebka
lemon curd - do smaku i dekoracji - 150-200 ml
maliny i winogrona do dekoracji
Sposób przygotowania:
ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu na papierze pergaminowym kreślimy 2 kółka (większe i mniejsze), co pozwoli nam na zrobienie dwóch różnych spodów bezowych
rozkładamy masę białkową na dwie części, wykładając je na blachy wyłożone pergaminem, starając sie wyłożyć ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek
wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni, łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku
po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową
dekorujemy nakładając śmietanę na większy blat bezowy, skrapiamy obficie lemon curdem, następnie kładziemy mniejszy blat i powtarzamy czynność nakładając bitą śmietanę, polewając lemon curdem, dekorujemy owocami.
ważne:
białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść
bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przez podaniem tortu, dzięki temu bezy będą bardziej chrupiące.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/04/tort-bezowy-owocowy.html