Wykonanie
Rety, jakie to dobre :) Miękka
beza, lemon
curd i
bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :)
Składniki:7-8
białek150 g
cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania1 łyżka
mąki ziemniaczanejNadzienie:ok. 150-200 g lemon
curd200 ml zimnej
śmietanki kremówki 30 lub 36%1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.2. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.3.
Białka ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać
cukier puder (po łyżce). Na koniec dodać
mąkę i ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.4. Przełożyć pianę z
białek na blaszkę i równomiernie rozsmarować.
5. Piec przez ok. 45-55 min (u mnie 55 min.). Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na min. godzinę.
6. Po tym czasie przygotować arkusz papieru do pieczenia i posypać go
cukrem pudrem.7. Wyjąć
bezę z formy razem z papierem do pieczenia, przełożyć na przygotowany arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier.8. Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru.9. Na
bezie rozsmarować lemon
curd (zostawić 1 cm margines), następnie
bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.
10. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego
boku (można to zrobić za pomocą papieru do pieczenia, na którym leży
beza).Przechowywać w lodówce.Źródło/ Inspiracja: goodtoknow.co.uk