ßßß
Składniki:7-8 białek150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania1 łyżka mąki ziemniaczanejNadzienie:ok. 150-200 g lemon curd200 ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub 36%1 łyżka cukru pudruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.2. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.3. Białka ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać cukier puder (po łyżce). Na koniec dodać mąkę i ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.4. Przełożyć pianę z białek na blaszkę i równomiernie rozsmarować.
5. Piec przez ok. 45-55 min (u mnie 55 min.). Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na min. godzinę.
6. Po tym czasie przygotować arkusz papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.7. Wyjąć bezę z formy razem z papierem do pieczenia, przełożyć na przygotowany arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier.8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.
10. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (można to zrobić za pomocą papieru do pieczenia, na którym leży beza).Przechowywać w lodówce.Źródło/ Inspiracja: goodtoknow.co.uk