Wykonanie
N ie wiem dlaczego
bezy uchodzą za trudne do przygotowania. Wystarczy zachować kilka zasad, a uwierzcie mi że się udadzą.
½ szklanki schłodzonych
białek1 szklanka bardzo miałkiego
cukruSzczypta
soliKrem
Śmietana 30% 200 ml1 łyżka
cukru pudruŚmietan fix 1 szt
Maliny lub
truskawki,
winogrono,
Białka ubić na sztywno, następnie małymi porcjami dodawać
cukier ciągle ubijając.Od momentu ubicia na sztywno, nie ubijać dłużej niż 8-10 minut, gdyż
potem piana będzie upadać.
Cukier powinien się rozpuścić, ale gdy będzie trochę wyczuwalny to nic się nie stanie. Następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanym tłuszczem, szprycą wyciskamy kółka wielkości szklanki i grubości ok. 1 cm . Suszymy w piekarniku przez ok. 2 godziny w 100 stopniach. Każdy piekarnik jest jednak inny. Starajmy się aby nie zmieniły koloru na żółto-brązowy – powinny być białe. Przez pierwsze 30 minut drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone na ok. 3 cm ., tak aby wilgoć z nich „uciekła”.Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem i
śmietan fixem. Na połowę
bezowych ciastek nakładamy kleks
śmietany i obkładamy w koło
owocami, przykrywamy drugą połówką
ciastka. Wierzch również możemy udekorować
owocem.
Ciastka należy przygotować na 1-2 godzinę przed spożyciem, gdyż
potem zbytni się rozmakają.