Wykonanie
Delikatna, chrupiąca
beza i
bita śmietana z
truskawkami to prawdziwie królewski deser. Genialna uczta dla podniebienia i rozpływające się w ustach
bezy. Super deser na uroczyste spotkanie w większym gronie. Bez wielkiego nakładu pracy i wysiłku możecie mile zaskoczyć
bliskich. Wystarczy wieczorem upiec
bezy, a przed podaniem wypełnić je
bitą śmietaną i ozdobić
truskawkami. Tym prostym i efektownym deserem kończę sezon
truskawkowy na moim blogu.Składniki na 16 sztuk:3
białkaszczypta
soli150 g
cukru pudru16 ładnych
truskawek200-250 ml
śmietany kremówki2
cukry waniliowegoWykonanie:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodawać po łyżce przesianego
cukru pudru, cały czas ubijając.Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Małą łyżeczką zrobić na papierze 16 kleksów z ubitego
białka i rozsmarować, tworząc płaskie koła. Resztę
białka umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym gwiazdką i na obwodzie każdego kółka wycisnąć masę w kształcie okręgu, tworząc gniazdko, w którym umieścimy
potem bitą śmietanę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 80-90 °C i piec, a właściwie suszyć 2-2,5 godziny. Po tym czasie najlepiej zostawić
bezy do rana w zamkniętym piekarniku. Tak niska temperatura zapewni naszym
bezom śliczny niezmieniony biały kolor.
Śmietanę z dodatkiem
cukru waniliowego ubić na sztywno i za pomocą rękawa zakończonego gwiazdką wypełnić 16 krążków
bezowych. Każdą
bezę ozobić przeciętą na pół
truskawką i listkiem
melisy lub
mięty.Życzę smacznego!