Wykonanie
Składniki:6
białek1 szklanka
cukru2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejSzczypta
soliDodatki:300 ml
śmietanki kremówki 30% + łyżka
cukru pudru250 g
truskawekPrzepis:Nagrzewamy piekarnik do 150 C.
Białka na najwyższych obrotach miksera ubijamy wraz ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce
cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach aż
białka staną się śnieżnobiałe. Następnie dodajemy
skrobię i na najniższych obrotach łączymy ją z
białkami. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy
białka w kształcie okręgów (ok. 4-5 cm średnicy).
Bezy pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki wyłączonego piekarnika i suszymy
bezy przez kolejne 10 minut. Następnie blachę z
bezami pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wyciągamy z lodówki
śmietankę i w wysokim naczyniu ubijamy ją na sztywną pianę wraz z dodatkiem
cukru pudru (na najwyższych obrotach miksera). Na
bezy nakładamy ubitą
śmietankę i pokrojone w plasterki
truskawki.
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form.