ßßß
Eton Mess w wersji malinowo - czekoladowej? Pycha! Trzeba tylko upiec czekoladowe bezy, reszta robi się sama :-). Deser ten podajemy od razu po przygotowaniu, kiedy bezy są najbardziej chrupiące. Polecam :-).A może przygotujesz też klasyczny Eton Mess - z truskawkami ?Składniki na 4 spore porcje (bezików trochę pozostało).Składniki na czekoladowe bezy:3 białka (z dużych jajek)szczypta soli150 g drobnego cukru do wypieków1,5 łyżki kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka i sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru w bezie - sprawdzić rozcierając między palcami. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.Blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.Ubitą pianę bezową wykładać dużą łyżką na blachę, formując beziki. Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia i chrupkości bezików. Całkowicie wystudzić.Ponadto:300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej300 g malin1 łyżeczka cukru100 g malin zagotować z 1 łyżeczką cukru i przetrzeć przez sitko, w celu otrzymania sosu. Schłodzić.Śmietanę kremówkę ubić.Wykonanie:Bezy pokruszyć. Do pucharków układać na zmianę pokruszone bezy, bitą śmietanę, lekko rozdrobnione maliny (pozostałe 200 g), sos. Natychmiast podawać.Smacznego :-).