Wykonanie
Eton Mess w wersji
malinowo - czekoladowej? Pycha! Trzeba tylko upiec
czekoladowe bezy, reszta robi się sama :-). Deser ten podajemy od razu po przygotowaniu, kiedy
bezy są najbardziej chrupiące. Polecam :-).A może przygotujesz też klasyczny Eton Mess - z
truskawkami ?Składniki na 4 spore porcje (bezików trochę pozostało).Składniki na
czekoladowe bezy:3
białka (z dużych
jajek)szczypta
soli150 g drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka i
sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce
cukru, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Ubijać do momentu rozpuszczenia się
cukru w
bezie - sprawdzić rozcierając
między palcami. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesiane
kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.Blaszkę do
ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.Ubitą pianę
bezową wykładać dużą łyżką na blachę, formując
beziki. Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia i chrupkości bezików. Całkowicie wystudzić.Ponadto:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej300 g
malin1 łyżeczka
cukru100 g
malin zagotować z 1 łyżeczką
cukru i przetrzeć przez sitko, w celu otrzymania sosu. Schłodzić.
Śmietanę kremówkę ubić.Wykonanie:
Bezy pokruszyć. Do pucharków układać na zmianę pokruszone
bezy,
bitą śmietanę, lekko rozdrobnione
maliny (pozostałe 200 g), sos. Natychmiast podawać.Smacznego :-).