Wykonanie
Ten tort marzył mi się od dawna, zawsze oglądałam go na różnych blogach i wyglądał bardzo smakowicie!
Powiem Wam coś - na żywo jest jeszcze lepszy! A ten smak...ach! Genialny. Do tego zrobiony w całości przez mojego
Męża, cudo. No oczywiście Mały Skrzat też pomagał, co zobaczycie na zdjęciach. Gorąco polecam
czekoladowy tort Pavlova z
bitą śmietaną i
owocami!
Wybaczcie za zdjęcia, robione były przy słabym sztucznym świetle:(Potrzebujemy:6
białek jaj150 gram
cukru pudru150 gram
cukru zwykłego50 gram
gorzkiej czekolady3 łyżki
kakao400 gram
śmietany kremówki 36 %około 400 gram
malin lub np.
truskawekCzekoladę drobno siekamy.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy po łyżce
cukier i ciągle miksujemy. Tutaj M. i Mały Skrzat, który ciągle stał na krześle i pilnował żeby wszystko się dobrze ubiło.
Dodajemy
kakao i dalej miksujemy.
Wsypujemy
czekoladę i mieszamy.
Wykładamy na papierze do pieczenia na kształt okręgu (można go sobie wcześniej narysować żeby było łatwiej)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, następnie po nagrzaniu zmieniamy na 150 stopni i wkładamy
bezę. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Powinna być z zewnątrz chrupiąca, w środku miękka.
Śmietanę ubijamy mikserem (BEZ
cukru) i wykładamy na ostudzoną
bezę (studzimy ją przy uchylonym piekarniku). Na wierzch układamy
owoce. Smacznego!