ßßß Cookit - przepis na IDEALNE MAKARONIKI CZEKOLADOWE

IDEALNE MAKARONIKI CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

Tak, te makaroniki są idealne, no prawie idealne, bo mogłyby być cieńsze. Ale i tak jestem zadowolona, że rozgryzłam tą makaronikową tajemnicę. Już wiem, co zrobić, żeby utworzyła się skorupka, a pod nią stopka;) To moje 4 podejście do tych ciasteczek. Pierwsze wyszły równie bezbłędnie, natomiast 2 i 3 okazały się katastrofą. Sfrustrowana postanowiłam, że choćbym miała zużyć 9 jajek i tak mi wyjdą. I udało się, przy użyciu 3:) Jak się okazuje w tym przepisie najważniejsze jest "wysuszenie" białek. Białka są płynne, więc zawierają wodę, sekretem jest odparowanie tej wody, przez co białka zmniejszają swoją objętość, a piana jest sztywniejsza i mniejsza objętościowo. Moje białka suszyły się 3 dni w temp. pokojowej i faktycznie dało się zauważyć ubytek około 7 mm białka. Następnym krokiem do uzyskania gładkiej powierzchni jest staranne zmielenie migdałów z cukrem razem raz jeszcze w młynku do kawy i przesianie tej mieszanki przez drobne sitko. Wszystkie większe kawałeczki należy odłożyć, dzięki temu powierzchnia ciasteczka jest taka gładka.
Polecam Wam zastosować się do powyższych rad, a makaroniki zapewne wyjdą przepiękne. Jeszcze tylko muszę rozwiązać problem dzióbków, żeby powierzchnia ciasteczka była całkowicie gładka, jeżeli wiecie jak to zrobić, bardzo proszę o wskazówki:)
3 białka odstane 3 dni w temp. pokojowej
100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)- warto zmielić około 110 g
185 g cukru pudru
15 g kakao
4 łyżki cukru kryształu
Mąkę migdałową z cukrem i kakao przesiać, białka ubijać przez około 30 sek. na najwyższych obrotach,zmniejszyć obroty,dodawać po łyżce cukru, ubijać aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. Po ubiciu dodawać partiami mieszankę migdałów, cukru pudru i kakao. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta. Przełożyć ją do rękawa z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp. Odstawić na 40 minut, aby wytworzyła się skorupka, gotowość do pieczenia można sprawdzić palcem, jeżeli dotkniemy makaronika i na ciastku nie pozostaje ślad po palcu, a palec jest suchy to makaroniki są gotowe do pieczenia. Piec w 180 st. C około 7 minut.
Uważać aby nie przesuszyć.Odstawić do wystygnięcia i odklejać z blachy.
Krem czekoladowy
100 g czekolady mlecznej
20 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany kremówki
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zalać nią połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia. Odstawić krem do czasu, aż zgęstnieje. Łączyć ciasteczka kremem po dwa.
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2013/03/idealne-makaroniki-czekoladowe.html