Wykonanie
Czy już Wam
pisałam że kocham bezy? :) Pewnie że
pisałam - wiele
razy. Pavlowa to chyba najsłynniejsza
beza świata. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno będąc w Australii w Perth w roku 1926 tancerka zażyczyła sobie by podano jej coś słodkiego a zarazem lekkiego - i tak powstał
bezowy torcik ze
śmietaną i
owocami :).Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jego
czekoladową wersję.
Beza wychodzi fantastyczna w smaku... Jest chrupiąca zewnątrz, natomiast kawałeczki
czekolady, które podczas pieczenia się rozpuszczają tworzą miękki
czekoladowy środek. Całość uzupełniona
bitą śmietaną i słodkimi
truskawkami :) Przepis Nigelli z bloga Moje Wypieki . Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na
bezę:6
białekszczypta
soli300g
cukru1 łyżeczka
octu balsamicznego lub
winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao50g posiekanej
gorzkiej czekolady na wierzch:500ml
śmietany kremówki 36%1/2-1 łyżki
cukru pudru500g świeżych
truskawekwiórki
czekoladowe do posypania
polewa czekoladowa do polaniaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Do ubitych nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo po łyżce (!)
cukier. Następnie dodajemy
ocet i
mąkę i nadal miksujemy. Dodajemy przesiane
kakao i
czekoladę i delikatnie ale dobrze mieszamy.Blaszkę wykładamy matą do pieczenia lub papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok. 23-24 cm. Wykładamy pianę. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy a
bezę studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Jej
słodycz tylko minimalnie przełamujemy
cukrem (spód jest wystarczająco słodki). Wykładamy na ostudzony spód. Na wierzchu układamy umyte, obrane i pokrojone na pół
truskawki. Całość posypujemy wiórkami tartej
gorzkiej czekolady. Na talerzykach można dodatkowo polać sosem
czekoladowym (
czekolada rozpuszczona w kąpieli
wodnej z dodatkiem
śmietany kremówki). Smacznego :)