Wykonanie
Sprawdzając bloga zauważyłam, że w całej
masie przepisów są tylko dwa związane z
bezą. Jeden to pavlova (klik) a drugi to przepyszny deser (klik). Tak więc postanowiłam przygotować dla Was drugi przepis na Pavlovą ale tym razem jest ona nieco inna. A mianowicie - CZEKOLADOWA. Sami dobrze wiecie, że kocham
czekoladę więc w tej wersji to już w ogóle ubóstwiam. Łatwa, prosta, szybka a smaczna pavlova o smaku
czekoladowym z dodatkiem soczystych
truskawek.Składniki:6
białek jaj,350 g
cukru, najlepiej drobnego,1 łyżeczka
octu balsamicznego,3 kopiate łyżki
kakao,50 g posiekanej
gorzkiej czekolady,Ponad to:400 ml
śmietanki kremówki, schłodzonej,
truskawki lub inne
owoce,2-4 kostek
czekolady,W pierwszej kolejności najlepiej przygotować sobie wszystko by
mieć pod ręką.
Białka ubijamy na sztywną masę, od czasu do czasu dosypując po 3 łyżki
cukru. W tym czasie na blaszce układamy papier do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do ubitych jaj na bardzo bardzo sztywno dodajemy przesiane
kakao i miksujemy, byle nie za długo. Do gotowej masy dodajemy
ocet i
czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, ale BARDZO delikatnie.Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i układamy tak by nie wychodziło za narysowany okrąg.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast po włożeniu zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.Po upływie tego czasu uchylamy piekarnik i pozwalamy jej się wysuszyć tak przez 2 godziny.Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na wierzch naszej
bezy. Na to układamy nasze
owoce i wedle uznania posypujemy startą
czekoladą.Smacznego :)