Wykonanie
Kończy się nam
truskawkowy sezon. To jeden z moich ulubionych
owoców. Poleca się je reumatykom, diabetykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, nerek – są moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych.Rolada biszkoptowa to lekkie ciasto idealne na niedzielny podwieczorek.Składniki na ciasto
biszkoptowe:

4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
makiszczypta
soliWykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek.Do
białek wsypać odrobinę
soli i ubić na sztywną pianę.Do
żółtek wsypać
cukier i utrzeć do białości ( najszybciej mikserem)Do piany z
białek wsypać
mąkę, dodać ubite
żółtka i delikatnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto
biszkoptowe.Piec ok 20 minut w temp ok 190 st.(uważać by zbyt mocno nie przypiec ciasta, ponieważ w czasie zwijania będzie się kruszyć)Po upieczeniu wyjąć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon.Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie zabierzemy się za robienie kremu.Krem ze
śmietany kremówkiśmietana kremówka 30% słodka2 łyżki
cukru300 g.
truskawek2 pełne łyżeczki
żelatynyWykonanie:
Śmietanę wlać do garnka. Dodać
cukier i ubić na puch.W małej ilości rozpuścić
żelatynę i połączyć z ubitą
śmietaną.Przestygnięte ciasto odwinąć i rozsmarować na nim
śmietanę.Posypać umytymi , pokrojonymi w ćwiartki
truskawkami i zawinąć w rulon.Po wierzchu posypać
cukrem pudrem.Orientacyjny koszt rolady to ok.10 , 00 zł na czerwiec 2015 r.