ßßß
4 jajka4 łyżki cukru4 łyżki makiszczypta soliWykonanie:Oddzielić białka od żółtek.Do białek wsypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.Do żółtek wsypać cukier i utrzeć do białości ( najszybciej mikserem)Do piany z białek wsypać mąkę, dodać ubite żółtka i delikatnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto biszkoptowe.Piec ok 20 minut w temp ok 190 st.(uważać by zbyt mocno nie przypiec ciasta, ponieważ w czasie zwijania będzie się kruszyć)Po upieczeniu wyjąć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon.Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie zabierzemy się za robienie kremu.Krem ze śmietany kremówkiśmietana kremówka 30% słodka2 łyżki cukru300 g. truskawek2 pełne łyżeczki żelatynyWykonanie:
Śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier i ubić na puch.W małej ilości rozpuścić żelatynę i połączyć z ubitą śmietaną.Przestygnięte ciasto odwinąć i rozsmarować na nim śmietanę.Posypać umytymi , pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i zawinąć w rulon.Po wierzchu posypać cukrem pudrem.Orientacyjny koszt rolady to ok.10 , 00 zł na czerwiec 2015 r.