ßßß
 
            
         składniki:300 g truskawek250 ml kremówki 30%100 g cukru2 żółtka1 jajkoKremówkę ubić na sztywno, odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka, żółtko oraz cukier umieścić w oddzielnej misce i wymieszać. Miskę umieścić nad rondlem i podgrzewać na parze przez 7 minut cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, aż powstanie jasna i gęsta masa. Wyłączyć palnik, miskę zdjąć z ognia i miksować kolejne 7 minut aż jej zawartość ostygnie. Do masy dodać ubitą kremówkę oraz zmiksowane truskawki. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wstawić na chwilę do ciepłej wody lub odczekać, aż deser się lekko roztopi.Smacznego! :)
składniki:300 g truskawek250 ml kremówki 30%100 g cukru2 żółtka1 jajkoKremówkę ubić na sztywno, odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka, żółtko oraz cukier umieścić w oddzielnej misce i wymieszać. Miskę umieścić nad rondlem i podgrzewać na parze przez 7 minut cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, aż powstanie jasna i gęsta masa. Wyłączyć palnik, miskę zdjąć z ognia i miksować kolejne 7 minut aż jej zawartość ostygnie. Do masy dodać ubitą kremówkę oraz zmiksowane truskawki. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wstawić na chwilę do ciepłej wody lub odczekać, aż deser się lekko roztopi.Smacznego! :)