Wykonanie
Gdy sezon
truskawkowy w pełni, gdy temperatura powietrza osiąga 40 stopni, każdy marzy o chwili wytchnienia. Idealnym sposobem, i jakże pysznym, jest
truskawkowe semifreddo. Jest łatwe w przygotowaniu, i choć każe czekać na siebie kilka godzin, wart jest zachodu.

Składniki:2
żółtka1
jajko0,5 szkl. drobnego
cukru1 szkl. kremówki300 g zmiksowanych
truskawekSposób przygotowania:Keksówkę (najlepiej silikonową) wyłóż folią spożywczą.Do miski wbij
jajko, dodaj
żółtka i
cukier. Ubijaj na garnku z lekko gotującą się
wodą, aż masa będzie puszysta i jasna (w zależności od miksera trwa to od 5-7 minut). Następnie zdejmij miskę z garnka i ubijaj, aż masa ostygnie.Ubij kremówkę.Wymieszaj delikatnie
śmietanę, masę jajeczną i
truskawki. Przelej do przygotowanej wcześniej keksówki. Wstaw do zamrażalnika na min. 4-6 godzin. Jeśli chcesz przechowywać semifreddo dłużej, nie zapomnij owinąć go całego w folię po zamrożeniu.
