ßßß Cookit - przepis na Kogel mogel zapiekany pod bezową pierzynką

Kogel mogel zapiekany pod bezową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Kogel mogel kojarzy mi się z dzieciństwem, a co za tym idzie wywołuje uśmiech na twarzy :).
Razem z siostrami uwielbiałyśmy zajadać się i to najchętniej samym żółtkiem z cukrem :).
Proponuję tym razem w wersji zupełnie podstawowej na ciepło, bo w tak mroźny dzień właśnie tak smakuje mi najbardziej.
Składniki na dwie porcje:
3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru.
Żółtka ucieramy z łyżką cukru na gęstą masę.
Do foremek do zapiekania przekładamy masę z żółtek, na nią wykładamy ubite białka.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/03/kogel-mogel-zapiekany-pod-bezowa.html