ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Składniki
160 g białek (tj. 4 białka z jajek L)
szczypta soli
240 g drobnego cukru
Wykonanie
dokładnie oddzielić białka od żółtek. Jeśli jajka/białka były z lodówki to zostawić je na ok. pół h w temperaturze pokojowej, by nieco się ogrzały
odmierzyć do miski dokładną ilość białek, a obok przygotować odmierzoną ilość cukru. Koniecznie musi być to drobny cukier!
przygotować suchą, czystą miskę – najlepiej szklaną lub metalową, bo na takich nie będzie osadów tłuszczu
zacząć ubijać białka. Gdy nabiorą trochę puszystości dodać szczyptę soli, a następnie ubijać aż piana będzie sztywna (można to sprawdzić odwracając miskę – powinna się trzymać). Uważać, by nie przebić piany! Na tym etapie lepiej, by była troszeczkę mniej ubita, niż przebita. Przebita zaczyna podchodzić wodą i jest nie do odratowania – z niej już nie zrobimy bezy
stopniowo, po jednej łyżce zacząć dodawać cukier, cały czas ubijając pianę. To ważne, by robić to po trochu – dzięki temu cukier zdąży się rozpuścić. W trakcie będziemy obserwować jak piana robi się coraz bardziej gęsta, lśniąca, śnieżnobiała – taka ma finalnie być
gotową masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskać małe porcje na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Należy zachować pewien odstęp między bezami. Ja robiłam małe bezy, średnicy do 4 cm – w tym wypadku na jedną blachę wychodzi ok. 40 bezików, a z całego tego przepisu wychodzą 3 blachy
piec w 100°C do max 110°C z termoobiegiem przez ok. 45 minut do 1 godziny (bez termoobiegu piec w 110 do 120°C). Najlepiej dobrać temperaturę obserwując bezy – powinny pozostać białe, ewentualnie delikatnie kremowe. Gdyby zaczęły ciemnieć, rumienić się, to należy obniżyć temperaturę. Jeśli pieczemy w niższej temperaturze, to możemy wydłużyć czas pieczenia
po upieczeniu uchylamy drzwiczki wyłączonego piekarnika i zostawiamy bezy w środku, co pozwoli im dodatkowo się podsuszyć
wystudzone bezy zamykamy i przechowujemy w szczelnym pojemniku
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/bezy