Wykonanie
5
białek, w temperaturze pokojowejszczypta
soli250 g
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPiekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Na arkuszu papieru do pieczenia narysować 4
okręgi o średnicy ok. 10 cm. Rozłożyć na blasze do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Miksując dalej powoli dodawać
cukier puder. Na koniec wmieszać
mąkę ziemniaczaną. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą lub gwiazdkową końcówką i wycisnąć najpierw spód
bezy tworząc krążek z połączonych okręgów, a następnie ścianki "koszyczka" (wycisnęłam 3 warstwy mini bezików, jedna na drugiej, dookoła każdego ze
spodów).Włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec 40 minut z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 90°C i piec kolejne 30-40 minut (czas pieczenia może być różny, w zależności od wielkości bez, grubości ich ścianek, jak również rodzaju piekarnika). Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim
bezy do całkowitego wystygnięcia.