Wykonanie
Składniki:1
białko -> promocja!300g
wiórków kokosowych50g
cukru pudrułyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliBiałko ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy
mąkę ziemniaczaną i partiami
cukier puder. Jeśli po odwróceniu naczynia z ubitą pianą,
białko pozostaje w nim pozostaje, możemy zakończyć ubijanie, ponieważ mamy pożądaną konsystencje.
Białko przekładamy do miski z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Rękoma formujemy małe kuleczki, które umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15min w temperaturze 180 stopni.
Aby otrzymać kolorowe kokosanki, przed formowaniem
ciasteczek dodaj kilka kropel
barwnika spożywczego lub przygotuj masę z gotowych już kolorowych wiórków. Uważaj przy pieczeniu
ciasteczek w ciemnych kolorach, ponieważ nie widać na nich kiedy zaczynają się rumienić.Smacznego ;)