Wykonanie
Zostały mi
białka, które chciałam wykorzystać, a że najczęściej robię
bezy to szukałam pomysłu na coś innego. I tak o to wyszły mi kokosanki! :) Wyśmienite, malutkie, słodziutkie, bialutkie... :) Idealne do
kawki czy
herbatki :) Polecam :)
Potrzebujemy (40szt):- 4
białka,- szczypta
soli,- 150g
cukru pudru,- 3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,- 250g
wiórków kokosowych.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Na końcu dodać
mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z
wanilii - wszystko dobrze zmiksować.Piekarnik nagrzać do 180st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dłońmi formować kuleczki o ok. 2-3cm średnicy. Układać na blasze - można delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 15min do zarumienienia.