Wykonanie
Mój
koperkowy mąż urodził się 1-go stycznia. Dlatego mamy taką sylwestrowo-
tortową tradycję. Wraz z nadejściem Nowego Roku, na stół wjeżdża tort urodzinowy,
koperkowy mąż zdmuchuje świeczki i wszyscy jemy po kawałku
tortu, zapijając go
szampanem. W tym roku było o tyle prościej, że Sylwestra spędzaliśmy w naszym domu. Nie trzeba było pakować
tortu, mógł spokojnie czekać na wybicie północy w naszej lodówce.Tym razem postawiłam na tort
bezowy. To moje drugie podejście, pierwszy tort zrobiłam latem. Taki
bezowy tort jest nawet prostszy do zrobienia niż tradycyjny na
biszkopcie. Zdecydowanie łatwiej go ozdobić. Jedyny problem to upieczenie odpowiedniej
bezy, tu niestety trzeba pokombinować i poznać swój piekarnik.Tort
bezowo-
cytrynowy wyszedł idealny. Słodka
beza i kwaśny lemon
curd doskonale się komponują.
Składniki:12
białek½ łyżeczki
soli1,5 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
octu winnego500g
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru1 szklanka kremu
cytrynowego- lemon
curdWykonanie:Do
białek dodajemy
sól i całość ubijamy mikserem (z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej ubijają mi się przemrożone wcześniej
białka). Jak postanie piana, to stopniowo dosypujemy
cukier zmieszany z
mąką ziemniaczaną. Miksujemy tak długo aż piana będzie naprawdę bardzo sztywna. Na samym końcu dodajemy
ocet i jeszcze chwilkę ubijamy.Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rysujemy
okręgi o średnicy ok.24 cm(najprościej jest odrysować jakiś duży okrągły talerz, czy pokrywkę od garnka).Ubitą pianę z
białek dzielimy na dwie równe części i przekładamy na obie blaszki. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni (grzanie góra- dół). Od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 5 minut. Zamieniamy blaszki miejscami i pieczemy przez kolejne 5 minut. Znowu zamieniamy blaszki miejscami zmniejszamy temperaturę do 90 stopni włączymy termoobieg i pieczemy przez 20 minut, zamieniamy blaszki miejscami pieczemy przez kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy
bezy w środku do momentu, aż całkowicie ostygną.Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianą, pod koniec ubijania wsypujemy
cukier puder.Kładziemy jeden
bezowy blat na paterze, wykładamy 2/3
bitej śmietany i 2/3 szklanki lenon
curd. Przykrywamy drugim blatem i ozdabiamy resztą
śmietany i
cytrynowego kremu. Odstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu.