Wykonanie
Nazbierało mi się troszeczkę zaległych wpisów i dziś właśnie jeden z nich. Roladę tą robiłam na Wielkanoc.Pyszna rolada bezowa z kremem na bazie
bitej śmietany z
sokiem z cytryny, który doskonale przełamuje
słodycz bezy.
Beza jest mięciutka i z powodzeniem
daje się rolować, bez obawy że pęknie.Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie
białek pozostających po zrobieniu niektórych ciast.Przepis pochodzi ze strony Kotlet.tvJa zwiększyłam troszkę proporcje, żeby zrobić ją na większej blaszce oraz dodałam w środek pasek
dżemu jagodowego własnej produkcji, a wierzch posmarowałam resztą kremu i posypałam startą na grubych oczkach
gorzką czekoladą. Wiele dobrego w jednym :) ale w całości wszystko ze sobą zagrało idealnie.
Beza:8
białek1 szlanka
cukru1 1/3 łyżki
octu winnego jasnego2 2/3 łyżki
mąki ziemniaczanejKrem:400 ml
śmietany kremówki (użyłam 36 %)1 1/3 szklanki
cukru pudrusok wyciśnięty z 1
cytryny2 łyżki
cukru waniliowego ( z prawdziwą
wanilią)Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C
Białka ubijamy na pianę, dodajemy
cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
ocet i jeszcze chwilę ubijamy.Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, tak by
beza ładnie się z wierzchu zrumieniła.Ja piekłam na dużej blaszce z piekarnika.Po upieczeniu roladę delikatnie przekładamy na ściereczkę wysypaną
cukrem pudrem, delikatnie (ja robiłam to oddzielając papier od
bezy za pomocą cienkiego nożyka) zdejmujemy z niej papier do pieczenia rolujemy razem ze ściereczką. Tak zrolowaną
bezę pozostawiamy do ostygnięcia.Po dokładnym ostudzeniu (żeby krem
śmietanowy nie popłynął
beza musi być koniecznie dobrze wystudzona) rozwijamy
bezę.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno, dodajemy
sok z cytryny i
cukier waniliowy i mieszamy. Krem wykładamy na
bezę i zawijamy z powrotem. Resztę kremu smarujemy wierzch i dekorujemy startą
czekoladą.Układamy roladę łączeniem do dołu i odstawiamy na parę godzin, albo na noc do schłodzenia do lodówki.Smacznego ;)