ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa

Rolada bezowa

nazwa

Wykonanie

Nazbierało mi się troszeczkę zaległych wpisów i dziś właśnie jeden z nich. Roladę tą robiłam na Wielkanoc.
Pyszna rolada bezowa z kremem na bazie bitej śmietany z sokiem z cytryny, który doskonale przełamuje słodycz bezy. Beza jest mięciutka i z powodzeniem daje się rolować, bez obawy że pęknie.
Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie białek pozostających po zrobieniu niektórych ciast.
Przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv
Ja zwiększyłam troszkę proporcje, żeby zrobić ją na większej blaszce oraz dodałam w środek pasek dżemu jagodowego własnej produkcji, a wierzch posmarowałam resztą kremu i posypałam startą na grubych oczkach gorzką czekoladą. Wiele dobrego w jednym :) ale w całości wszystko ze sobą zagrało idealnie.
Beza:
8 białek
1 szlanka cukru
1 1/3 łyżki octu winnego jasnego
2 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietany kremówki (użyłam 36 %)
1 1/3 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią)
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, tak by beza ładnie się z wierzchu zrumieniła.
Ja piekłam na dużej blaszce z piekarnika.
Po upieczeniu roladę delikatnie przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, delikatnie (ja robiłam to oddzielając papier od bezy za pomocą cienkiego nożyka) zdejmujemy z niej papier do pieczenia rolujemy razem ze ściereczką. Tak zrolowaną bezę pozostawiamy do ostygnięcia.
Po dokładnym ostudzeniu (żeby krem śmietanowy nie popłynął beza musi być koniecznie dobrze wystudzona) rozwijamy bezę.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy i mieszamy. Krem wykładamy na bezę i zawijamy z powrotem. Resztę kremu smarujemy wierzch i dekorujemy startą czekoladą.
Układamy roladę łączeniem do dołu i odstawiamy na parę godzin, albo na noc do schłodzenia do lodówki.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/rolada-bezowa.html