ßßß
Składniki:5 białek1 1/2 szklanki cukru pudrusok z 1/2 cytrynyMasa:1/2 litra śmietany 30%2 opakowania cukru waniliowegoewentualnie cukier do smakuopcjonalnie śmietan-fixWykonanie:Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach dodając po trochu cukier puder i na końcu wyciśnięty sok z połowy cytryny. Piana jest gotowa wtedy, gdy po odwróceniu miski do góry dnem, cała masa zostaje w środku.
Na papierze do pieczenia rysuję koło i wypełniam je piana z białek.
Do rękawa cukierniczego nakładam trochę piany i na około blatu wyciskam niewielkie kleksiki.
Gotowy blat wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 45 min. Najlepsza temperatura to 110'C-120'C, ale wtedy, czas suszenia,się wydłuża. Sprawdzam, dotykając. Jeżeli przy dotyku zaczyna pękać to znak, że jest już wysuszone. Gotowe wyjmuję i zdejmuję z papieru na deskę. Odstawiam do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło mi trzy takie blaty.Schodzoną śmietanę ubijam na sztywno dodając do kremówki cukier waniliowy. Gotową masą przekładam upieczone blaty i odstawiam na 30 min do lodówki by masa bardziej stężała. Można użyć zagęstnika do kremówki, by ominąć ten etap.Wierzch posypałam cukrem pudrem. Można użyć kakao lub ulubionych owoców Gotowy torcik kroje w niewielkie trójkąty.