ßßß Cookit - przepis na BEZY KAWOWE

BEZY KAWOWE

nazwa

Wykonanie

7 marca 2014
Deser, który stworzyłam pokochałam. Za chrupiącą skorupkę, przepiękny widok i przyjemny zapach świeżo zaparzonej kawy.
BEZY KAWOWE
Składniki:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. Odstawiamy ją do wystudzenia. Białka umieszczamy w misce i razem z solą ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, ciągle masę energicznie mieszając. Następnie wlewamy ocet winny i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy składniki. Gdy uzyskamy lśniącą i gładką pianę wlewamy całkowicie wystudzoną kawę. Delikatnie mieszamy całość łyżką drewnianą. Zależy nam na smugach, więc nie łączymy składników bardzo dokładnie.
Formujemy bezy gwiazdki.
Część piany przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwizdki. Formujemy niewielkie bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Formujemy bezy kuliste.
Nabieramy pianę na łyżeczkę i tworzymy kleksy wielkości śliwki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy między ciasteczkami nieduże odstępy - troszkę jeszcze urosną.
Pieczemy bezy około 2 godzin w temperaturze 100*C (jeżeli ciasteczka zbyt mocno przypiekają się z wierzchu przykrywamy je folią aluminiową) na najniższej półce.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/bezy-kawowe.html