Wykonanie
7 marca 2014

Deser, który stworzyłam pokochałam. Za chrupiącą skorupkę, przepiękny widok i przyjemny zapach świeżo zaparzonej
kawy.
BEZY KAWOWESkładniki:4
białkaszczypta
soli1 szklanka
cukru1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej
wodyKawę rozpuszczamy w łyżce gorącej
wody. Odstawiamy ją do wystudzenia.
Białka umieszczamy w misce i razem z
solą ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Dodajemy partiami
cukier, ciągle masę energicznie mieszając. Następnie wlewamy
ocet winny i wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Łączymy składniki. Gdy uzyskamy lśniącą i gładką pianę wlewamy całkowicie wystudzoną
kawę. Delikatnie mieszamy całość łyżką drewnianą. Zależy nam na smugach, więc nie łączymy składników bardzo dokładnie.Formujemy
bezy gwiazdki.Część piany przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwizdki. Formujemy niewielkie
bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Formujemy
bezy kuliste.Nabieramy pianę na łyżeczkę i tworzymy kleksy wielkości
śliwki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy
między ciasteczkami nieduże odstępy - troszkę jeszcze urosną.Pieczemy
bezy około 2 godzin w temperaturze 100*C (jeżeli
ciasteczka zbyt mocno przypiekają się z wierzchu przykrywamy je folią aluminiową) na najniższej półce.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.