ßßß
Składniki na 40 bez:2 białka¼ szklanki cukru½ łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 100°C. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier po 1 łyżce stale mieszając około5 minut.Dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie wyraźnie gęsta.Pianę przełożyć do szprycy bądź woreczka foliowego z odciętym narożem, po czym formować okrągłe mini bezy na kształt ślimaka.Wstawić do uchylonego piekarnika i suszyć przez około 55 minut bez termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić bezy na około 20 minut w otwartym piekarniku do całkowitego wysuszenia.

