Wykonanie
Bezy06 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Bezy to jeden z najsmaczniejszych deserów jakie znam. Kruche i delikatne, po prostu same rozpływają się w ustach. Najważniejszą rzeczą w przyrządzaniu bez jest proces suszenia oraz unikanie przypieczenia. Kolor
bezy powinien być biały bądź lekko kremowy. W przypadku bez miniaturek suszenie trwa oczywiście o wiele krócej niż np. podczas pieczenia
tortu bezowego.
BezikiSkładniki na 40 bez:2
białka¼ szklanki
cukru½ łyżeczki
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 100°C. Blaszkę posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo
cukier po 1 łyżce stale mieszając około5 minut.Dodać
ocet oraz
mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż piana będzie wyraźnie gęsta.Pianę przełożyć do szprycy bądź woreczka foliowego z odciętym narożem, po czym formować okrągłe mini
bezy na kształt
ślimaka.Wstawić do uchylonego piekarnika i suszyć przez około 55 minut bez termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić
bezy na około 20 minut w otwartym piekarniku do całkowitego wysuszenia.