Wykonanie
Mam kilka ciast i deserów, które sprawdzają się praktycznie w każdej sytuacji i smakują prawie każdemu. Wśród nich są ciasta
czekoladowe, tarty, babeczki a także
torty bezowe . Latem obowiązkowo ze świeżymi
owocami, zimą z
kajmakiem,
czekoladą,
orzechami,
suszonymi owocami. Tym razem przygotowałam wersję z kremem kajmakowym. Myślę, że sprawdzi się ona również świetnie na walentynki.
Beza:200 g
cukru pudru4
białek1 łyżka
octuBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy
cukier i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy łyżkę
octu i ubijamy jeszcze chwilę. Gotowe
białka wylewamy do dwóch tortownic o średnicy 25 centymetrów.
Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy przez 100-120 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy
bezy do ostygnięcia.Krem i polewa:120 g
mascarpone200 ml + 20 ml
śmietany kremówki 30%100-150 g + 30 g kajmaku20 g
cukruKiedy
bezy ostygną, przygotowujemy nadzienie. 200 ml
śmietany ubijamy z
cukrem. Następnie delikatnie miksując łączymy
bitą śmietanę z 100-150 g masy kajmakowej (ilość kajmaku zależy od naszych preferencji
smakowych) oraz
mascarpone . Krem nakładamy na jedną
bezę i przykrywamy drugą. W rondelku podgrzewamy 20 ml kremówki i 30 g kajmaku. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Mieszaniną polewamy
bezę po wierzchu. Możemy dodać trochę polewy również do środka.
Bezę przechowujemy w bardzo chłodnym miejscu.