Smakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje nieco więcej czasu, natomiast efekt smakowy gwarantowany.składniki na 6 porcji6 białek1szklanka cukru2 łyżeczki octu2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 szklanka śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru250 g serka mascarpone250 g borówek amerykańskich1/3 gotowej polewy czekoladowejprzepisDo miski wlewamy oddzielone od żółtekbiałka, w trakcie ubijania wlewamy ocet, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier kryształ, wszystko ubijamy do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna.Pianę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na dwóch kołach narysowanych na papierze do pieczenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C około 50 minut po czym zostawiamy do wystudzenia.W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę, gdy śmietana będzie robiła się sztywna dodajemy serekmascarpone a na końcu wsypujemy cukier puder.Krem rozsmarowujemy na jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając.Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu dekorujemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową oraz borówkami.Tort podajemy od razu po przygotowaniu.