Wykonanie
Jest kilka obłędnych deserów, które powalają. Jednym z nich jest tort
bezowy przekładany masą z
mascarpone,
bitej śmietany i lemon
curd .
Wodzi on na pokuszenie nawet najbardziej wstrzemięźliwe osoby, jeśli chodzi o spożycie łakoci. No cóż, bardzo trudno oprzeć się delikatnej
bezie i
masie z
cytrusowym akcentem. Jedyną jego wadą jest problem przy porcjowaniu.
Beza bardzo się kruszy i dość trudno ładnie go podać.250 g
cukru pudru5
białek1 łyżka
octu200 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki 36%150 g lemon
curd30 g
cukruBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy
cukier i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy łyżkę
octu i ubijamy jeszcze chwilę. Gotowe
białka wylewamy do dwóch tortownic o średnicy 25 centymetrów.
Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 85 minut (piekąc w ten sposób będzie jaśniejsza i ciągnąca, jeśli zaś przez 85 minut
beza będzie pieczona w temperaturze 150 stopni będzie ciemniejsza i chrupiąca). Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy
bezy do ostygnięcia. Kiedy
bezy ostygną przygotowujemy nadzienie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, a
mascarpone ucieramy z lemon
curd . Następnie po woli, delikatnie mieszając łączymy
bitą śmietanę z
mascarpone. Masę nakładamy na jedną
bezę i przykrywamy drugą.