Wykonanie
Już końcówka sezonu na
maliny . Pomyślałam ostatnio, że żal by było nie zjeść w tym roku
tortu bezowego z tymi przepysznymi
owocami. Okazja trafiła się sama – wizyta znajomych. Żeby nie było, ten deser powstał przy współpracy bardzo wykwalifikowanego asystenta.250 g
cukru5
białek jajka1 łyżka
octu500 g
malin200 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki 36%30 g
cukruliście werbeny cytrynowej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy
cukier i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy łyżkę
octu i ubijamy jeszcze chwilę. Ubite
białka wylewamy do dwóch tortownic o średnicy 25 centymetrów.
Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy 120-140 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy
bezy do ostygnięcia. Kiedy
bezy ostygną, przygotowujemy nadzienie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem. Następnie powoli, delikatnie mieszając łączymy
bitą śmietanę z
mascarpone . Część masy nakładamy na jedną
bezę, dodajemy
maliny i przykrywamy drugą. Drugą część masy nakładamy na wierzch drugiej
bezy, ozdabiamy ją
malinami i liśćmi werbeny cytrynowej.