ßßß Cookit - przepis na Rolada Bezowa z Bitą Śmietaną i Borówkami

Rolada Bezowa z Bitą Śmietaną i Borówkami

nazwa

Wykonanie

Wychodzi na to, że mam refleks szachistki:-). Tę roladę upatrzyłam sobie już na początku lipca w Weekendowej Cukierni . Wiedzialam, że wcześniej czy później, będzie moja, ale nie przypuszczałam, że każe mi aż tak długo na siebie czekać. ;-) Zły los sprawiał, że wciąż było nam razem nie po drodze. Do wczoraj. A kiedy wreszcie wpadła w mojej ręce, najchętniej zostawiłabym ją całą wyłącznie dla siebie, bo.. jest po prostu PRZE-PYSZ-NA i WSPA-NIA-ŁA!!! Taką roladkę przygotuję na pewno jeszcze nie raz.
PS. Małgosiu, dopiszesz spóźnialską do listy? :-)
źródło: Weekendowa Cukiernia
Składniki:
owoce:
250g borówki amerykańskiej
rolada:
6 białek
250g cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
cukier puder do posypania
krem:
200g śmietany kremówki 30 lub 36%
250g sera mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Wykonanie:
rolada:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na końcu wsypujemy skórkę i wlewamy ocet. Mieszamy. Blachę o wym. 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy lekko olejem. Masę białkową wykładamy równomiernie na papier, zostawiając z każdej strony wolne marginesy, gdyz beza urośnie nam podczas pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170C. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Na blacie rozkladamy ściereczkę kuchenną, którą oprószamy cukrem pudrem. Wykładamy na nią blat bezowy, do góry nogami czyli papier do pieczenia znajdzie się teraz na wierzchu. Delikatnie usuwamy go. Na bezie rozprowadzamy krem i układamy owoce. Rolujemy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
krem:
Śmietankę ubijamy, w trakcie dodając cukier puder i otartą skórkę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i całość dokładnie mieszamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/08/bezowa-rolada-z-bita-smietana-i.html