Wykonanie
Wychodzi na to, że mam refleks szachistki:-). Tę roladę upatrzyłam sobie już na początku lipca w Weekendowej
Cukierni . Wiedzialam, że wcześniej czy później, będzie moja, ale nie przypuszczałam, że każe mi aż tak długo na siebie czekać. ;-) Zły los sprawiał, że wciąż było nam razem nie po drodze. Do wczoraj. A kiedy wreszcie wpadła w mojej ręce, najchętniej zostawiłabym ją całą wyłącznie dla siebie, bo.. jest po prostu PRZE-PYSZ-NA i WSPA-NIA-ŁA!!! Taką roladkę przygotuję na pewno jeszcze nie raz.PS. Małgosiu, dopiszesz spóźnialską do listy? :-)
źródło: Weekendowa
CukierniaSkładniki:
owoce:250g
borówki amerykańskiejrolada:6
białek250g
cukru1 łyżeczka
octu1 łyżka skórki otartej z
cytrynycukier puder do posypaniakrem:200g
śmietany kremówki 30 lub 36%250g
sera mascarpone6 łyżek
cukru pudru1,5 łyżeczki skórki otartej z
cytrynyWykonanie:rolada:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Na końcu wsypujemy skórkę i wlewamy
ocet. Mieszamy. Blachę o wym. 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy lekko
olejem. Masę
białkową wykładamy równomiernie na papier, zostawiając z każdej strony wolne marginesy, gdyz
beza urośnie nam podczas pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170C. Upieczoną
bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Na blacie rozkladamy ściereczkę kuchenną, którą oprószamy
cukrem pudrem. Wykładamy na nią blat
bezowy, do góry nogami czyli papier do pieczenia znajdzie się teraz na wierzchu. Delikatnie usuwamy go. Na
bezie rozprowadzamy krem i układamy
owoce. Rolujemy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.krem:
Śmietankę ubijamy, w trakcie dodając
cukier puder i otartą skórkę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy
mascarpone i całość dokładnie mieszamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)