Wykonanie
Kiedy zobaczyłam tę roladę od razu poczułam do niej miłość zastanawiając się jak to możliwe, że
beza się da zrolować?! ponieważ tak bardzo mnie to nurtowało postanowiłam natychmiast wziąć się do pracy i zwyczajnie ją upiec.
Beza faktycznie bez problemu
daje się rolować, rozpływa się w ustach a jedząc ją z kremem
mascarpone jestem w siódmym niebie!to nie przesada, to prawda i zamierzam skosztować jej również z
malinami czy
rabarbarem! Polecam koniecznie wypróbować, jednak zaznaczam, że
beza rośnie czego nie ujęto w opisie więc rozłóżcie większy kawałek papieru do wypieku na blaszce i wyłóżcie masę
bezową zachowując odstęp przynajmniej 1,5cm z każdej strony a wierzch przykryjcie folią aluminiową najlepiej podwijając ją od
spodu blaszki by nie przykleiła się do wierzchu
bezy.
"Ciasta" Carla BardiSkładniki:6
białek250g
cukru1 łyżka
octu1 łyżka otartej
skórki z cytrynycukier puder do oprószeniaNadzienie:200ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki startej
skórki cytrynowej60ml polewy cytrynowej (zamieniłam na sok )250g
jagód ( zamieniłam na
borówki )* od siebie dodałam do kremu 250g
serka mascarponeWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 170', blachę o wymiarach 38x25 wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść (ja miałam trochę większą blaszkę ) Ubij
białka na sztywno, dodawaj po trochu
cukier i na końcu
ocet. Wyłóż masę na papier pozostawiając odstęp z każdej strony (
beza rośnie ) Piec 20 minut, po 10 minutach można przykryć wierzch
bezy by się zbytnio nie zrumieniła i zmniejszyć temperaturę do 150' ( ja tak zrobiłam )Podczas pieczenia
bezy zrobić krem, wymieszać
mascarpone z
cukrem pudrem, ubić kremówkę na sztywno, dodać do niej
skórkę cytrynową i połączyć składniki. Gdy minie 20 minut, należy
bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć odwracając
bezę na oprószoną
cukrem pudrem świeżą ściereczkę kuchenną, zdjąć papier delikatnie i wyłożyć krem posypując
borówkami. Zwinąć i wstawić na dwie godziny do lodówki. Odkroić końce, pokroić całą roladę i podawać .Smacznego:)