ßßß Cookit - przepis na Bezowa rolada z borówką

Bezowa rolada z borówką

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam tę roladę od razu poczułam do niej miłość zastanawiając się jak to możliwe, że beza się da zrolować?! ponieważ tak bardzo mnie to nurtowało postanowiłam natychmiast wziąć się do pracy i zwyczajnie ją upiec. Beza faktycznie bez problemu daje się rolować, rozpływa się w ustach a jedząc ją z kremem mascarpone jestem w siódmym niebie!to nie przesada, to prawda i zamierzam skosztować jej również z malinami czy rabarbarem! Polecam koniecznie wypróbować, jednak zaznaczam, że beza rośnie czego nie ujęto w opisie więc rozłóżcie większy kawałek papieru do wypieku na blaszce i wyłóżcie masę bezową zachowując odstęp przynajmniej 1,5cm z każdej strony a wierzch przykryjcie folią aluminiową najlepiej podwijając ją od spodu blaszki by nie przykleiła się do wierzchu bezy.
"Ciasta" Carla Bardi
Składniki:
6 białek
250g cukru
1 łyżka octu
1 łyżka otartej skórki z cytryny
cukier puder do oprószenia
Nadzienie:
200ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
60ml polewy cytrynowej (zamieniłam na sok )
250g jagód ( zamieniłam na borówki )
* od siebie dodałam do kremu 250g serka mascarpone
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170', blachę o wymiarach 38x25 wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść (ja miałam trochę większą blaszkę ) Ubij białka na sztywno, dodawaj po trochu cukier i na końcu ocet. Wyłóż masę na papier pozostawiając odstęp z każdej strony ( beza rośnie ) Piec 20 minut, po 10 minutach można przykryć wierzch bezy by się zbytnio nie zrumieniła i zmniejszyć temperaturę do 150' ( ja tak zrobiłam )Podczas pieczenia bezy zrobić krem, wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, ubić kremówkę na sztywno, dodać do niej skórkę cytrynową i połączyć składniki. Gdy minie 20 minut, należy bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć odwracając bezę na oprószoną cukrem pudrem świeżą ściereczkę kuchenną, zdjąć papier delikatnie i wyłożyć krem posypując borówkami. Zwinąć i wstawić na dwie godziny do lodówki. Odkroić końce, pokroić całą roladę i podawać .
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/06/bezowa-rolada-z-borowka.html