ßßß Cookit - przepis na ROLADA Z JAGODAMI

ROLADA Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

BEZOWA
Zawsze chciałam zdążyć na Weekendową Cukiernię . I nigdy mi się nie udawało. Ale po dwóch latach blogowania dorosłam do niej ;) Jagody dzielnie czekały w lodówce. A ja w sobotnie popołudnie, nie zrażona upałami, włączyłam piekarnik i wyczarowałam to dzieło. Jestem z siebie podwójnie dumna. Po pierwsze to moja pierwsza rolada w życiu i się: a) zawinęła b) nie złamała c) była bezą - a tą tez robiłam samą, jako cisto po raz pierwszy ! A po drugie wyrobiłam się na weekendowa cukiernie i zafundowałam Rodzince cudowny deser na te upalne dni. Zrobiłam go dokładnie z przepisu Małgosi (która sięgnęła do książki "Ciasta" Carla Bardi) i wyszła prawie idealnie. Jedynie nieco ją zepsułam, dotykając łapkami niepotrzebnie, przekładając bezę na ściereczkę i dlatego jest łaciata. Ostatecznie też na ściereczce została, bo nie robiłam jej na żadnej deseczce i się mi, aż tak idealnie, jak Gosi nie zawinęła - chyba miałam nieco za grubą bezę...zdaje się, że moje jaja były XL ;), bo wiejskie. Smakuje jednak idealnie, więc gorąco polecam i z radością dodaję do akcji :)
Składniki:
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu
1 łyżka otartej skórki z cytryny
cukier puder do oprószenia
Nadzienie:
200 ml śmietany kremówki - u mnie 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
60 ml soku z cytryny - ja następnym razem chyba dodam nieco mniej
250 g jagód
250 g serka mascarpone
Rozgrzewamy piekarnik do 170'c. Blachę o wymiarach 38x25 wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy (ja miałam blaszkę 38x27 ).
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy po trochu cukier i na końcu ocet oraz skórkę z cytryny. Wykładamy masę na papier pozostawiając odstęp z każdej strony ( beza rośnie ) . Pieczemy 20 minut, po 10 minutach można przykryć wierzch bezy, by się zbytnio nie zrumieniła i zmniejszyć temperaturę do 150' (polecam tak zrobić :) ).
Podczas pieczenia bezy zabieramy się za krem. Mieszamy mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ubijamy kremówkę na sztywno (przypominam - ma być ZIMNA! ), dodajemy do niej skórkę cytrynową i łączymy delikatnie z masą z mascarpone.
Gdy minie 20 minut, należy bezę wyjąć i studzić 10 minut. Następnie wykładamy ją , odwracając - nie łapcie jej -to błąd, jest miękka wiec się nie połamie ;), na oprószoną cukrem pudrem świeżą ściereczkę kuchenną, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia, wykładamy krem posypując go borówkami. Teraz już tylko bezę należny zwinąć i wstawić na dwie godziny do lodówki. Odkroić końce, pokroić całą roladę i podawać . Smaczności !!! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/07/bezowa-rolada-z-jagodami-na-weekendowa.html