Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić ten torcik,
beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego!
Beza okazała się bardzo prosta do zrobienia, a torciki tego typu, szczególnie klasyczna Pavlova, są bardzo eleganckie i dekoracyjne. Polecam spróbować!

Składniki:5
białek1,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
octu (zwykłego lub
winnego)1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli500 ml
śmietanki 30%500g
serka mascarpone1 łyżeczka
cukru pudruaromat waniliowyowoce:
maliny,
borówki amerykańskie,
jeżynyPrzygotowanie (20 min +2h pieczenia):
BezaBiałka oddzielamy od
żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę
soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami
cukier i ubijamy, aż w
masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy
mąkę oraz
ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min.Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy, a dokładniej suszymy
bezę 2 godziny w 150ºC.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną
bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i
owocami.Krem
mascarponeŚmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki
cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy
serek mascarpone oraz kilka kropel
aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy na wystudzoną
bezę i nakładamy na wierzch
owocki.


Smacznego!