ßßß
Składniki:5 białek1,5 szklanki cukru1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego)1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejszczypta soli500 ml śmietanki 30%500g serka mascarpone1 łyżeczka cukru pudruaromat waniliowyowoce: maliny, borówki amerykańskie, jeżynyPrzygotowanie (20 min +2h pieczenia):BezaBiałka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min.Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ubitą pianę formując ją. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami.Krem mascarponeŚmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy na wystudzoną bezę i nakładamy na wierzch owocki.
Smacznego!