Wykonanie

Składniki :Krem:250 g
sera mascarpone400 ml
śmietany kremówki 30%1 pełna łyżeczka
kakao3 łyżki stołowe
cukru pudruBeza:6
białek¾ szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu zwykłegoDekoracja:kilka sztuk
wiśni mrożonych bez pestek bądź świeżych1 łyżka
cukruSposób przygotowania:Krem:
Czekoladę umieścić w żaroodpornym naczyniu, ustawić nad rondlem z gotującą się
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Do miseczki przełożyć
ser mascarpone, płynną
śmietanę kremówkę oraz
cukier puder i wymieszać. Następnie wymieszać całość za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Krem podzielić na 2 części przekładając do oddzielnych naczyń. Do jednego z nich dodać rozpuszczoną
czekoladę oraz wsypać
kakao, po czym dokładnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera. Krem
śmietanowy oraz
czekoladowy wstawić do lodówki na czas przygotowywania
bezy.
Beza:
Białka bardzo dokładnie oddzielić od
żółtek. Następnie ubić
białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce
cukru stale mieszając.
Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, ponieważ w przeciwnym razie
beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji
cukru mieszać jeszcze przez3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać
mąkę ziemniaczaną oraz
ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.Piekarnik nagrzać do 120°C. Na papierze do pieczenia narysować dwa
okręgi o średnicy 20 cm. Masę
bezową nakładać na
okręgi powoli za pomocą łyżki.Krążki
bezowe wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 120°C bez włączonej funkcji termoobiegu. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć
bezy jeszcze przez 3 godziny.Po upieczeniu pozostawić
bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na minimum godzinę. Następnie wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać od papieru. Do tortownicy bądź formy przełożyć spodni krążek
bezy, następnie nałożyć
czekoladowy krem, przykryć drugim krążkiem i nanieść krem
śmietanowy.
Bezę udekorować
wiśniami wymieszanymi z
cukrem.