ßßß
Składniki :Krem:250 g sera mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%1 pełna łyżeczka kakao3 łyżki stołowe cukru pudruBeza:6 białek¾ szklanki cukru2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu zwykłegoDekoracja:kilka sztuk wiśni mrożonych bez pestek bądź świeżych1 łyżka cukruSposób przygotowania:Krem:Czekoladę umieścić w żaroodpornym naczyniu, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Do miseczki przełożyć ser mascarpone, płynną śmietanę kremówkę oraz cukier puder i wymieszać. Następnie wymieszać całość za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Krem podzielić na 2 części przekładając do oddzielnych naczyń. Do jednego z nich dodać rozpuszczoną czekoladę oraz wsypać kakao, po czym dokładnie wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera. Krem śmietanowy oraz czekoladowy wstawić do lodówki na czas przygotowywania bezy.Beza:Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru stale mieszając. Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, ponieważ w przeciwnym razie beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji cukru mieszać jeszcze przez3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.Piekarnik nagrzać do 120°C. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Masę bezową nakładać na okręgi powoli za pomocą łyżki.Krążki bezowe wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 120°C bez włączonej funkcji termoobiegu. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezy jeszcze przez 3 godziny.Po upieczeniu pozostawić bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na minimum godzinę. Następnie wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać od papieru. Do tortownicy bądź formy przełożyć spodni krążek bezy, następnie nałożyć czekoladowy krem, przykryć drugim krążkiem i nanieść krem śmietanowy.Bezę udekorować wiśniami wymieszanymi z cukrem.