Wykonanie
Upiekłam dziś wielki tort ;) To wspólny tort na urodziny dwóch osób: trochę starszej i zupełnie
młodej osóbki. Miałam przy tym dużo radości, mam nadzieję że widać ją na nim choć trochę :) Obie osoby to
panie, więc postawiłam na żywą czerwień, mocno
truskawkowy smak i słodkie,
czekoladowe ozdoby.Właśnie, te wspaniałe
czekoladowe dodatki dostałam ze wspaniałego sklepu Słodki Świat - to raj z jadalnymi artykułami dekoracyjnymi. Spójrzcie na to bogactwo smaków, form i kolorów - każdy cukiernik, czy domowy, czy profesjonalny znajdzie coś dla siebie. Wyglądają niesamowicie, i co ważne, świetnie smakują :) Serdecznie polecam Wam zakupy w sklepie Słodki Świat .
Jak to zawsze bywa z
tortem, który piecze się dla kogoś -
mogę sobie tylko wyobrazić, jak wygląda w środku ;) W każdym razie jeszcze cieszy moje oko w mojej lodówce:
Składniki na
biszkopt (blacha 22 x 35 cm):
biszkopt (składniki x 2, pieczemy 2 sztuki)6
jajek w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaMus
truskawkowy:1,5 kg
truskawek2-3 łyżki
cukru pudru (do smaku)4 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej1 pełna łyżka
masłaKrem
śmietanowy:1 l.
śmietanki 30% (schłodzonej przez noc w lodówce)ok. 3 łyżek
cukru pudru500 g.
serka mascarpone1
galaretka cytrynowaDo nasączania :sok z 1
cytryny1 szklanka przegotowanej
wodymiód lub
cukier do smakuDodatki :ok. 0,5 kg
truskawekwiórki
truskawkowe ze sklepu Słodki Świat
czekoladowe mini rurki duo ze sklepu Słodki ŚwiatPrzygotowanie :
Biszkopt: Do miski wbijam całe
jajka, dodaję
sól,
cukier waniliowy i puder - ubijam aż powstanie bardzo puszysta i bardzo jasna masa. Dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksuję jeszcze chwilę, po czym przelewam ciasto do blachy wyłożonej papierem (natłuszczonym i oprószonym
mąką). Wyrównuję powierzchnię i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut - po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu blachy z piekarnika upuszczam ją z wysokości ok. 40 cm. na blat kuchenny. Zupełnie zimne
biszkopty przekrajam na pół.Przygotowuję płyn do nasączania: mieszam
sok z cytryny z chłodną
wodą, dosładzam do smaku.
Truskawki na mus myję i blenduję z
cukrem pudrem. Przelewam płyn do garnka i podgrzewam. W kilku łyżkach rozpuszczam
mąkę ziemniaczaną i dodaję zawiesinę do
truskawek - mieszam podgrzewając dalej, aż zgęstnieje. Dodaję
masło, mieszam do rozpuszczenia, po czym schładzam mus.Przygotowuję
galaretkę w szklance
wody, odstawiam ją do przestudzenia.
Śmietankę przelewam do miski, ubijam chwilę na najwyższych obrotach, po czym dodaję
cukier do smaku i ubijam aż będzie sztywna. Ucierając dodaję
mascarpone i tężejącą
galaretkę. Schładzam krem przez kilka minut w lodówce. Odkładam 3-4 łyżki do ozdobienia
tortu.Układam na podstawie jedną część
biszkoptu, lekko go nasączam (niezbyt mocno), po czym rozsmarowuję na nim 1/3 musu z
truskawek. Na mus wykładam cienką warstwę kremu, przykrywam
biszkoptem. Nasączam kolejny placek, smaruję go porcja kremu i wciskam w krem pokrojone
truskawki. Przykrywam
truskawki kremem, by wyrównać powierzchnię.Układam kolejną część ciasta, nasączam je i znów smaruję 1/3 musu. Na mus wykładam resztę kremu i wszystko przykrywam ostatnim
biszkoptem. Boki
tortu pokrywam kremem, a na górę wykładam resztę musu. Ozdabiam ciasto rozetkami z kremu, świeżymi
truskawkami,
czekoladową posypką o smaku
truskawek, rurkami czekoladowymi. Tort schładzam przez minimum 6 godzin.Przepis autorski.