ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy z masą śmietanową

Tort truskawkowy z masą śmietanową

nazwa

Wykonanie

Upiekłam dziś wielki tort ;) To wspólny tort na urodziny dwóch osób: trochę starszej i zupełnie młodej osóbki. Miałam przy tym dużo radości, mam nadzieję że widać ją na nim choć trochę :) Obie osoby to panie, więc postawiłam na żywą czerwień, mocno truskawkowy smak i słodkie, czekoladowe ozdoby.
Właśnie, te wspaniałe czekoladowe dodatki dostałam ze wspaniałego sklepu Słodki Świat - to raj z jadalnymi artykułami dekoracyjnymi. Spójrzcie na to bogactwo smaków, form i kolorów - każdy cukiernik, czy domowy, czy profesjonalny znajdzie coś dla siebie. Wyglądają niesamowicie, i co ważne, świetnie smakują :) Serdecznie polecam Wam zakupy w sklepie Słodki Świat .
Jak to zawsze bywa z tortem, który piecze się dla kogoś - mogę sobie tylko wyobrazić, jak wygląda w środku ;) W każdym razie jeszcze cieszy moje oko w mojej lodówce:
Składniki na biszkopt (blacha 22 x 35 cm):
biszkopt (składniki x 2, pieczemy 2 sztuki)
6 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
1,5 kg truskawek
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka masła
Krem śmietanowy:
1 l. śmietanki 30% (schłodzonej przez noc w lodówce)
ok. 3 łyżek cukru pudru
500 g. serka mascarpone
1 galaretka cytrynowa
Do nasączania :
sok z 1 cytryny
1 szklanka przegotowanej wody
miód lub cukier do smaku
Dodatki :
ok. 0,5 kg truskawek
wiórki truskawkowe ze sklepu Słodki Świat
czekoladowe mini rurki duo ze sklepu Słodki Świat
Przygotowanie :
Biszkopt: Do miski wbijam całe jajka, dodaję sól, cukier waniliowy i puder - ubijam aż powstanie bardzo puszysta i bardzo jasna masa. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję jeszcze chwilę, po czym przelewam ciasto do blachy wyłożonej papierem (natłuszczonym i oprószonym mąką). Wyrównuję powierzchnię i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut - po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu blachy z piekarnika upuszczam ją z wysokości ok. 40 cm. na blat kuchenny. Zupełnie zimne biszkopty przekrajam na pół.
Przygotowuję płyn do nasączania: mieszam sok z cytryny z chłodną wodą, dosładzam do smaku.
Truskawki na mus myję i blenduję z cukrem pudrem. Przelewam płyn do garnka i podgrzewam. W kilku łyżkach rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i dodaję zawiesinę do truskawek - mieszam podgrzewając dalej, aż zgęstnieje. Dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia, po czym schładzam mus.
Przygotowuję galaretkę w szklance wody, odstawiam ją do przestudzenia.
Śmietankę przelewam do miski, ubijam chwilę na najwyższych obrotach, po czym dodaję cukier do smaku i ubijam aż będzie sztywna. Ucierając dodaję mascarpone i tężejącą galaretkę. Schładzam krem przez kilka minut w lodówce. Odkładam 3-4 łyżki do ozdobienia tortu.
Układam na podstawie jedną część biszkoptu, lekko go nasączam (niezbyt mocno), po czym rozsmarowuję na nim 1/3 musu z truskawek. Na mus wykładam cienką warstwę kremu, przykrywam biszkoptem. Nasączam kolejny placek, smaruję go porcja kremu i wciskam w krem pokrojone truskawki. Przykrywam truskawki kremem, by wyrównać powierzchnię.
Układam kolejną część ciasta, nasączam je i znów smaruję 1/3 musu. Na mus wykładam resztę kremu i wszystko przykrywam ostatnim biszkoptem. Boki tortu pokrywam kremem, a na górę wykładam resztę musu. Ozdabiam ciasto rozetkami z kremu, świeżymi truskawkami, czekoladową posypką o smaku truskawek, rurkami czekoladowymi. Tort schładzam przez minimum 6 godzin.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/06/tort-truskawkowy-z-masa-smietanowa.html