Wykonanie
Tort ul … zwany
tortem pszczelarza … z wesołymi pszczółkami dla mojej kochanej PSZCZÓŁKI
Dekoracja: inspiracja
Tortem Pzczelarza z Moich WypiekówSkładniki na
biszkopt (forma średnicy 23 cm)5
jajka klasy M w temperaturze pokojowej¾ szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na krem:500 ml
śmietany kremówki 30-36 %500 g
serka mascarponekilka łyżek
cukru pudru (do smaku)żółty i brązowy
barwnik spożywczy (użyłam barwników w proszku)Dodatkowo do skropienia blatów:sok z jednej
cytryny1 łyżka płynnego
mioduWykonanie pszczółek:200 g masy marcepanowejżółty i czarny
barwnik spożywczy (użyłam w proszku)
płatki migdałówkilka wykałaczekWykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Marcepanowe pszczółki:Masę marcepanowa dzielimy na dwie części (jedną większą mieszamy z
żółtym barwnikiem, mniejszą z czarnym). Z masy robimy kuli na korpus i głowy oraz żądła. Oczka i buźki robimy z czarnej masy, a skrzydełka z
płatków migdałowych.Krem:Do wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone. Odkładamy 2 łyżki kremu do małej miseczki, mieszamy z odrobiną brązowego barwnika. Do pozostałego kremu dodajemy żółty barwnik. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Blat układamy na paterze, skrapiamy
sokiem z cytryny wymieszanym z
miodem i smarujemy 1/3 kremu. Następnie przykrywamy kolejnym blatem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki
tortu cienko smarujemy kremem. Następnie brązowa masą, za pomocą szpatułki, delikatnie zabarwiamy żółty.Tort dekorujemy marcepanowymi pszczółkami (kilka pszczółek rozkładamy na torcie, pozostałe umieszczamy na wykałaczkach i ustawiamy na torcie).Smacznego!