ßßß


Dekoracja: inspiracja Tortem Pzczelarza z Moich WypiekówSkładniki na biszkopt (forma średnicy 23 cm)5 jajka klasy M w temperaturze pokojowej¾ szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao1 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na krem:500 ml śmietany kremówki 30-36 %500 g serka mascarponekilka łyżek cukru pudru (do smaku)żółty i brązowy barwnik spożywczy (użyłam barwników w proszku)Dodatkowo do skropienia blatów:sok z jednej cytryny1 łyżka płynnego mioduWykonanie pszczółek:200 g masy marcepanowejżółty i czarny barwnik spożywczy (użyłam w proszku)płatki migdałówkilka wykałaczekWykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Marcepanowe pszczółki:Masę marcepanowa dzielimy na dwie części (jedną większą mieszamy z żółtym barwnikiem, mniejszą z czarnym). Z masy robimy kuli na korpus i głowy oraz żądła. Oczka i buźki robimy z czarnej masy, a skrzydełka z płatków migdałowych.Krem:Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Odkładamy 2 łyżki kremu do małej miseczki, mieszamy z odrobiną brązowego barwnika. Do pozostałego kremu dodajemy żółty barwnik. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i smarujemy 1/3 kremu. Następnie przykrywamy kolejnym blatem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu cienko smarujemy kremem. Następnie brązowa masą, za pomocą szpatułki, delikatnie zabarwiamy żółty.Tort dekorujemy marcepanowymi pszczółkami (kilka pszczółek rozkładamy na torcie, pozostałe umieszczamy na wykałaczkach i ustawiamy na torcie).Smacznego!