Wykonanie
Klasyczny
czekoladowy biszkopt przełożony
bitą śmietaną, polany
czekoladą i przyozdobiony śmietanowymi rozetkami. Klasycznie i pysznie. Polecam!
Składniki:4
jajek (w temperaturze pokojowej)½ szklanki
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliDodatkowo:500 ml
śmietany kremówki 36%½ szklanki
cukru pudrukilka
wiśni kandyzowanych do dekoracjisok z połówki
cytrynyPolewa czekoladowa:50 g
mlecznej czekolady50 g
gorzkiej czekolady60 ml
śmietany kremówki 36%Wykonanie:
BiszkoptDo mniejszej miski przesiewamy
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek stopniowo dosypujemy
cukier i wrzucamy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki, mieszamy za pomocą szpatułki i krótko miksujemy do połączenia składników.Puszystą masę przekładamy do formy (średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C. Upieczony
biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wystudzone ciasto przekrawamy 2 równe części.
Bita śmietanaDo wysokiego naczynia przelewamy dobrze schłodzoną
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ładnie ubije dodajemy
cukier puder i miksujemy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.
Śmietanę można usztywnić
żelatyną.
Żelatynę (na podaną ilość
śmietany ok. 2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy do niej kilka łyżek
śmietany, energicznie mieszamy i dodajemy do pozostałej
śmietany pod koniec ubijania.Dolny blat
biszkoptu skrapiamy
sokiem z cytryny, wykładamy na niego
bitą śmietanę, pozostawiając kilka łyżek
śmietany do dekoracji i przykrywamy drugim blatem.
Polewa czekoladowaDo rondla wlewamy
śmietanę, dodajemy połamaną
czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.Ciasta zalewamy
polewą czekoladową odstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Następnie dekorujemy wierzch kleksami
śmietany wyciśniętymi z rękawa cukierniczego i układamy na nich po wisience. Wuzetkę schładzamy 2 godziny w lodowce i podajemy.Smacznego!