ßßß


Składniki:4 jajek (w temperaturze pokojowej)½ szklanki mąki pszennej tortowej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej¾ szklanki cukru2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo:500 ml śmietany kremówki 36%½ szklanki cukru pudrukilka wiśni kandyzowanych do dekoracjisok z połówki cytrynyPolewa czekoladowa:50 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady60 ml śmietany kremówki 36%Wykonanie:BiszkoptDo mniejszej miski przesiewamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki, mieszamy za pomocą szpatułki i krótko miksujemy do połączenia składników.Puszystą masę przekładamy do formy (średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wystudzone ciasto przekrawamy 2 równe części.Bita śmietanaDo wysokiego naczynia przelewamy dobrze schłodzoną śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder i miksujemy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Śmietanę można usztywnić żelatyną. Żelatynę (na podaną ilość śmietany ok. 2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy do niej kilka łyżek śmietany, energicznie mieszamy i dodajemy do pozostałej śmietany pod koniec ubijania.Dolny blat biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy na niego bitą śmietanę, pozostawiając kilka łyżek śmietany do dekoracji i przykrywamy drugim blatem.Polewa czekoladowaDo rondla wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.Ciasta zalewamy polewą czekoladową odstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Następnie dekorujemy wierzch kleksami śmietany wyciśniętymi z rękawa cukierniczego i układamy na nich po wisience. Wuzetkę schładzamy 2 godziny w lodowce i podajemy.Smacznego!