Wykonanie
12 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemLekkie, puszyste i aromatyczne ciasto
czekoladowe z
wiśniami. Jednocześnie odpowiednio wilgotne, bardzo proste do przyrządzenia, idealne na spotkania przy
kawie oraz niedzielne zjazdy rodzinne. Słodkie ciasto
czekoladowe bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaśnymi
wiśniami, dzięki
czemu zachowana jest równowaga smaków. Ciasto można wykonywać zarówno w formach okrągłych jak i podłużnych keksowych.Ciasto
czekoladowe z
wiśniamiSkładniki :400 g
wiśni świeżych bądź mrożonych + 50 ml soku z
wiśni150 g
masła¾ szklanki
cukru100 g
gorzkiej czekolady (ja użyłam
czekoladę o zawartości 70% masy
kakaowej)3
jajka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Świeże
wiśnie wydrylować z pestek pozostawiając 50 ml soku. Mrożone natomiast osuszyć również odlewając sok.
Białka jaj oddzielić od
żółtek.
Masło umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż się stopi, następnie dodać
cukier i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać
czekoladę i rozpuścić. Dodać sok z
wiśni oraz
żółtka i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski wraz z
proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie domieszać ją do masy czekoladowej (ja dodawałam
mąkę partiami).
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą
czekoladową za pomocą łyżki.
Wiśnie obtoczyć w
mące ziemniaczanej.Ciasto przelać do formy, następnie ułożyć
wiśnie wciskając je delikatnie w środek ciasta.Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. Można wykonać próbę wkładając do ciasta drewniany patyczek, jeśli jest suchy, wówczas ciasto jest gotowe.Po wystudzeniu ciasto posypać
cukrem pudrem.