ßßß
Składniki :400 g wiśni świeżych bądź mrożonych + 50 ml soku z wiśni150 g masła¾ szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady (ja użyłam czekoladę o zawartości 70% masy kakaowej)3 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia200 g mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Świeże wiśnie wydrylować z pestek pozostawiając 50 ml soku. Mrożone natomiast osuszyć również odlewając sok. Białka jaj oddzielić od żółtek.Masło umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż się stopi, następnie dodać cukier i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i rozpuścić. Dodać sok z wiśni oraz żółtka i dokładnie wymieszać.Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie domieszać ją do masy czekoladowej (ja dodawałam mąkę partiami).Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą czekoladową za pomocą łyżki.Wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.Ciasto przelać do formy, następnie ułożyć wiśnie wciskając je delikatnie w środek ciasta.Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. Można wykonać próbę wkładając do ciasta drewniany patyczek, jeśli jest suchy, wówczas ciasto jest gotowe.Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
